• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

EU će odobriti zajam Ukrajini od 35 milijardi evra za podršku ekonomiji i vojsci

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zajam je danas najavila Ursula fon der Lajen tokom svoje posete Kijevu

  • 0
Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

Evropska unija će odobriti zajam od 35 milijardi evra kako bi podržala ukrajinsku ekonomiju i vojsku dok se ratom pogođena zemlja bori protiv obnovljene ruske ofanzive koja je ozbiljno oštetila elektroenergetske sisteme i omogućila teritorijalna napredovanja na istoku.

Zajam je danas najavila Ursula fon der Lajen tokom svoje posete Kijevu, obećavajući "maksimalnu fleksibilnost" u vezi sa načinom trošenja novca.

- Rusija neprestano cilja vašu civilnu energetsku infrastrukturu na otvoren i okrutan način kako bi pokušala da vašu zemlju gurne u mrak - izjavila je predsednica Evropske komisije na konferenciji za novinare pored Volodimira Zelenskog.

- Evropska unija je ovde da vam pomogne u ovom izazovu da održite svetlost, da zadržite svoje ljude toplim s obzirom na to da zima dolazi i da podrži vašu ekonomiju dok se borite za opstanak - dodala je.

Ova obaveza predstavlja deo EU u okviru plana od 50 milijardi dolara (46 milijardi evra) koji su saveznici G7 obećali na svom samitu u junu, koristeći zamrznutu imovinu Rusije kao kolateral.

Prvobitna ideja bila je da EU i SAD, svaka, doprinese sa po 20 milijardi dolara, dok bi Kanada, Velika Britanija i Japan obezbedili preostala sredstva. Međutim, G7 inicijativa se zaglavila u tehničkim razgovorima između zvaničnika EU i SAD, a lako rešenje nije na vidiku.

Bela kuća strahuje da bi Mađarska, najprijateljskija prema Rusiji među članicama, mogla jednog dana iskoristiti svoj veto, otključati novac i dovodeći do raspadanja celog zajma, prebacujući troškove otplate na nacionalne budžete zapadnih saveznika.

Prošle nedelje, Komisija je predstavila članicama tri opcije za osiguranje dugoročne predvidljivosti sankcija, sa rokovima obnove od 36 meseci do pet godina. Ali nekoliko dana kasnije, Mađarska je jasno stavila do znanja da neće napredovati s planom do američkih predsedničkih izbora 5. novembra.

Nedostatak konsenzusa otežava Briselu da pruži Vašingtonu pravne garancije koje su mu potrebne. Zbog finansijskih rizika povezanih s ovom operacijom, američki Kongres će morati da odobri dodatna sredstva, što je malo verovatno.

Sa situacijom u Ukrajini koja postaje sve teža i rastućim strahovima od humanitarne krize zimi, Komisija pojačava aktivnosti i povećava svoju ulogu na 35 milijardi evra kako bi umirila zabrinutosti Bele kuće.

To znači da će ostali saveznici G7 morati da obezbede samo 10 milijardi evra kako bi dostigli obećanih 45 milijardi evra (50 milijardi dolara) najavljenih u junu.

Ključno je da predlog komesarke počiva na kvalifikovanoj većini među članicama, što znači da Mađarski veto više neće biti pretnja. Evropski parlament će takođe biti uključen u odobravanje zajma.

Pre svoje posete Kijevu, fon der Lajen je najavila paket pomoći od 160 miliona evra za Ukrajinu, pri čemu je 100 miliona evra podržano zamrznutom imovinom Rusije za popravku elektrana i podsticanje obnovljivih izvora, nudeći 2,5 Gigavata kapaciteta.

(Telegraf Biznis)

Video: Kompanija "Mei Ta Europe" usrećila mališane OŠ "14. oktobar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>