• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cena zlata dostiže rekordne vrednosti: Potencijalne mogućnosti za investiranje?

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U poslednjih godinu dana, cena zlata neprekidno obara rekorde dostigavši 2599,86 dolara za uncu

  • 0
Narodna banka Srbije, NBS Foto: Shutterstock

Samo u ovoj godini cena je porasla za više od 20 odsto, a prognozira se dalji rast. Rekordni rast cene velikim delom je rezultat globalne napetosti i sve veće potražnje Centralnih banaka i investitora, koji zlato vide kao investiciju sigurnog utočišta i zaštitu od inflacije. Trend povećane potražnje za ovim plemenitim metalom nije zaobišao ni našu zemlju. Narodna banka Srbije trenutno čuva rekordnih 46,5 tona zlata u svojim trezorima, što dodatno potvrđuje njegov značaj kao stabilne investicije.

Za razliku od Centralnih banaka, Vi ne morate fizički posedovati zlato kako biste iskoristili mogućnosti koje Vam pruža investiranje u ovaj vredni plemeniti metal. Pogledajte kako Vam rast cene zlata može pružiti mogućnost za ostvarenje potencijalnog profita.

Cena zlata je u poslednje dve decenije porasla za 500 odsto

U poslednje dve decenije, a naročito u poslednjih nekoliko godina, cena zlata beleži rekordne iznose. Prethodne nedelje cena zlata dostigla je istorijski maksimum od 2.599,86 dolara za uncu. Pored toga, u poslednje dve decenije, zlato je zabeležilo impresivan rast od čak 500 odsto. Ovaj trend rasta cene dodatno učvršćuje status zlata kao sigurne i pouzdane investicije.

Srbija se u tom kontekstu izdvaja svojim značajnim rezervama. Sa 46,5 tona, Srbija ima najviše rezerve zlata na Zapadnom Balkanu – dvostruko više nego sve ostale zemlje u regionu zajedno. Pored toga, naše rezerve zlata daleko nadmašuju rezerve mnogih evropskih zemalja, uključujući Luksemburg, Kipar, Češku i Irsku, a polako se približavaju Finskoj koja poseduje 49 tona.

Kakve su Vaše prognoze za naredni period? Da li i Vi smatrate da će cena zlata nastaviti da raste? Ukoliko su Vas ovi podaci zaintrigirali i želite da počnete da trgujete cenama zlata, registrujte se i preuzmite svoju BESPLATNU e-knjigu. Registrujte se ovde!

Potražnja za zlatom je na istorijskom maksimumu

Ukupna svetska potražnja za zlatom u drugom kvartalu ove godine dostigla je 1.258 tona, što je povećanje od četiri odsto u odnosu na prošlu godinu i predstavlja najjači kvartal od početka vođenja evidencije 2000. godine. Globalna potražnja neprestano raste, a svake sledeće godine sve više ljudi i Centralnih banaka kupuje ovaj plemeniti metal.

Zlato je posebno privlačno za investitore zbog svoje niske korelacije s drugim finansijskim instrumentima poput akcija, obveznica i kriptovaluta, što znači da cene zlata nisu podložne fluktuacijama na tržištu akcija ili vrednosti nekretnina. Univerzalna prepoznatljivost i standardizovanost zlata, kao i njegova ograničena ponuda, dodatno doprinose njegovoj stabilnosti i atraktivnosti. Takođe, kupovine od strane Centralnih banaka porasle su za šest odsto u odnosu na prošlu godinu, takođe rekordnu, dodatno potvrđujući da je trenutna potražnja za zlatom na istorijskom maksimumu.

Cena zlata nastavlja da raste i u budućnosti

Prema mišljenju analitičara, cena zlata će verovatno nastaviti da raste, s mogućnošću da do kraja godine dostigne 2.700 dolara po unci. Bank of America i Citigroup predviđaju da bi cena zlata mogla dostići izvanrednih 3.000 dolara po unci u narednoj godini. Predstojeći predsednički izbori u SAD, zakazani za 5. novembar, mogli bi dodatno uticati na povećanje cene zlata zbog potencijalne tržišne nestabilnosti. Analitičari ističu da se zlato u Kini i Americi smatra jednom od najsigurnijih i najodgovornijih investicija, stoga se može reći da u 21. veku vlada zlatna groznica.

Trgovina cenom zlata

Zlato je oduvek bilo vredna imovina, a njegov značaj dodatno raste u današnjem neizvesnom globalnom okruženju. Umesto da kupujete fizički zlato, sada možete trgovati njegovom cenom putem različitih finansijskih instrumenata, poput CFD-ova (Ugovori za razliku). Trgovinom cenom ovog plemenitog metala možete iskoristiti njegovu rastuću vrednost i ostvariti potencijalni profit. Možete se prijavite već danas i trgovati cenama zlata! Registrujte se BESPLATNO i preuzmite našu e-knjigu koja vas vodi kroz proces trgovine cenama zlatom i drugim plemenitim metalima. Preuzmite je ovde!

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Svetislava Milutinovića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Održano Alumni gala veče FON-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>