• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanska institucija lagano nestaje: Oko 50 pabova zatvara svoja vrata u Engleskoj i Velsu svakog meseca

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki pabovi su ili srušeni ili su promenili namenu pa su sada kuće, kancelarije ili čak obdaništa

  • 0
Pab, britanski pab Foto: Shutterstock

Samo u prvoj polovini godine, pedeset pabova mesečno zauvek je zatvorilo svoja vrata širom Engleske i Velsa, a stručnjaci upozoravaju da bi povećanje poreza u 2025. godini moglo da oteža nekim biznisima da svoja vrata drže otvorena.

Analiza kompanije za obaveštavanje nekretnina Altus pokazala je da je 305 pabova bilo prinuđeno da trajno zatvori svoja vrata u prvih šest meseci ove godine, što znači da je broj pabova u Engleskoj i Velsu pao na 39.096 krajem juna.

Ukupan broj takođe uključuje pabove koji su prazni i koji se nude za iznajmljivanje, što znači da je broj otvorenih pabova još manji.

Pabovi koji su "nestali" iz zajednica u kojima su nekada služili su ili srušeni ili su promenili namenu pa su sada kuće, kancelarije ili čak obdaništa, navodi Altus.

Stopa zatvaranja je niža nego u prvoj polovini 2023. godine, kada su nestala 383 paba, što je ekvivalentno zatvaranju 64 paba svakog meseca.

Aleks Probin, predsednik za porez na imovinu u Altus grupi, rekao je da bi još više pabova moglo biti prinuđeno da zatvori svoja vrata sledeće godine jer će se suočiti sa "dvostrukim udarom" dodatnih troškova zbog inflacije i ukidanja olakšica na poslovne stope.

Ugostiteljskim preduzećima je vlada dala 100 odsto olakšice u poslovnim stopama između 2020. i 2022. kao odgovor na pandemiju Covid-19. Ovo je potom smanjeno na 75 odsto, ali će biti kompletno uklonjeno od sledećeg aprila. UKHospitaliti je procenio da bi to moglo da košta preduzeća dodatnih 928 miliona funti i da dovede do učetvorostručenja računa za neke kompanije.

- Poslednja stvar koja pabovima treba jeste povećanje prosečne poslovne stope od 12.160 funti sledeće godine zbog rasta inflacije i gubitka popusta - rekao je Probin je rekao: „

- Iako znamo da proizvođači piva i pabovi doprinose milijarde privredi, njihov ogroman doprinos društvu je neprocenjiv, zbog čega je svako zatvaranje poražavajuće. Vlada mora da iskoristi ovaj budžet da smanji carinu na pivo, reformiše poslovne stope i održi olakšice od 75 odsto kako bi pabovi mogli da ostanu dom van dom - kaže portparol Britanske asocijacije za pivo i pabove.

Analiza Altusa pokazala je da je severozapad Engleske bio najteže pogođen, sa 46 pabova zatvorenih tokom šestomesečnog perioda. Jugozapadni i istočni Midlends su bile oblasti sa sledećim najvećim zatvaranjima, sa po 37, dok je Vels imao najmanje zatvaranja sa 15.

U međuvremenu, izveštaji sugerišu da kancelarka Rejčel Rivs razmatra povećanje dažbina na alkohol u budžetu za naredni mesec jer nastoji da zatvori, kako laburisti kažu, rupu od 22 milijarde funti u javnim finansijama.

- Prošlogodišnje štetne reforme sistema akciza na alkohol, uključujući najveće povećanje pojedinačne carine u skoro 50 godina, pogodile su preduzeća, potrošače i državnu kasu. Cene su porasle, prodaja je opala, a tako i prihod od carina za preko 1,3 milijarde funti - rekao je Majls Bil, izvršni direktor VSTA.

Poziva vladu da zamrzne carine na vino i žestoka pića na najmanje dve godine kako bi se omogućila oporavak prodaje, piše Gardijan.

(Telegraf Biznis)

Video: Mobilna aplikacija EPS "Uvid u račun" na usluzi potrošačima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>