• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkriveno koliko zarađuju hrvatski lekari: Plata veća nego u Nemačkoj, ali zbog jednog mladi ipak odlaze

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rasprava je izazvala talas komentara

  • 0
lekari doktori terapija tablet Shutterstock/Guschenkova

Nedavna rasprava na platformi Reddit izazvala je veliku pažnju kada je jedan korisnik izneo stavove o platama lekara u Hrvatskoj, upoređujući ih sa onima u Sloveniji, Austriji i Nemačkoj. Prema njegovim tvrdnjama, plate hrvatskih lekara su veće nego što većina misli, posebno u kontekstu dežurstava i privatne prakse. Navodi da specijalisti s dežurstvima mogu zarađivati i do pet hiljada evra mesečno, što bi na godišnjem nivou iznosilo oko 80.000 evra bruto, što je iznad proseka većine evropskih zemalja.

Korisnik se osvrnuo i na masovno iseljavanje lekara, napominjući kako, prema podacima Eurostata, Hrvatska danas ima više lekara nego ikada pre. Takođe, tvrdi da godišnje odlazi manje od jedan posto lekara, uprkos percepciji masovnog odlaska. Od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, napominje, otišlo je 1.214 lekara, što je oko 100 lekara godišnje.

Rasprava je izazvala talas komentara, jer mnogi i dalje smatraju da su uslovi rada i plate u inostranstvu privlačniji, naročito u Nemačkoj, Švajcarskoj i SAD-u.

- Moj drug, koji je radio na KBC-u, otišao je u Belgiju. Poenta nisu pare nego sati, on sada radi 35 sati nedeljno za veće pare nego što je ovde dobijao za 50-60 sati nedeljno. A radilo se toliko jer nema ko, naši doktori nemaju život - jedan je od komentara. Ipak, korisnik naglašava da su plate lekara u Hrvatskoj, kada se uporede sa BDP-om po stanovniku, među najvišima u Evropskoj uniji, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ovaj stav otvara širu diskusiju o realnim uslovima rada u Hrvatskoj i percepciji da lekari masovno napuštaju zemlju zbog boljih plata. Dok brojke pokazuju da odlazak lekara postoji, izneti podaci sugerišu da se situacija ne može nazvati masovnim iseljavanjem te da su plate lekara u Hrvatskoj visoke u poređenju sa većinom drugih EU zemalja. Rasprava se nastavlja, a pitanje ostaje: šta je pravi razlog odlaska lekara – samo plate ili i radni uslovi, napredak i druge profesionalne mogućnosti?

- Ljudi rade i više, samo što to on ne razume. Za istu ili manju platu nego napolju. Baš je šteta što ovakvi kao on nisu lekari - komentarisao je jedan korisnik, dok je drugi izneo na pravim primerima "istinu" i stvarnu situaciju:

- Nije istina. Imam četiri prijatelja koji su na specijalizaciji i plata im je između 1700 i 2000 evra bez prekovremenih, a s prekovremenima možda 500-700 evra više. To je stvarno ništa za posao na kojem držiš ljudski život u svojim rukama. Izvori poput Eurostata na svojim internet stranicama nude više od 300 miliona statističkih podataka dostupnih u unapred definisanim tabelama, bazama podataka, publikacijama, metodologijama i na ostalim korisnim linkovima, te konkretni primeri lekara dodatno bi mogli osvetliti ovu složenu temu.

Posts from the hrvatska community on Reddit

(Telegraf Biznis)

Video: Održano Alumni gala veče FON-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>