• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

6.000 radnika iz ovih propalih firmi u Srbiji dobiće zaostale plate: Odluka zvanična u oktobru

D. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz budžeta grada biće isplaćeno ukupno za tu namenu dve milijarde i 113 miliona dinara

  • 1
Dragoslav Pavlović Foto: Telegraf/D.K.

Nekadašnji radnici propalih društvenih firmi u Nišu, njih oko 6.000 dobiće zaostale plate u četiri jednake godišnje rate, saopštio je danad gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

Prema njegovim rečima prvu ratu radnici će dobiti već u novembru ove godine, drugu ratu u prvoj polovini naredne godine, a po jednu ratu 2026. godine i 2027. godine.

- Iz budžeta grada biće isplaćeno ukupno za tu namenu dve milijarde i 113 miliona dinara. Novac za isplatu prve rate za zaostale plate biće obezbeđen rebalansom budžeta. Rebalans budžeta kao i Program za isplatu zaostalih plata naći će se pred odbornicima Skupštine grada Niša na prvoj narednoj sednici, a ona će biti održana tokom oktobra. Molim sve političke opcije da glasaju „za“, kako bi rešili ovaj problem koji postoji 20 ili 30 godina - izjavio je Pavlović.

On je rekao da će novac za isplatu zaostalih plata biti obezbeđen sa onih pozicija u gradskom budžetu koje nisu iskorišćene u ranijem periodu.

Pavlović je rekao da će radnici propalih društvenih firmi podnositi zahteve gradu za isplatu zaostalih zarada i sa gradom će sklapati sporazum o isplati.

- Javno ćemo objaviti spisak lica koja potražuju zaostale plate tako da će moći da dođu i da se prijave. Nakon što podnesu zahtev za isplatu potpisaće sporazum kojim će se obavezati da će odustati od daljih sudskih tužbi za isplatu plata. U Nišu Nišu postoji 57 firmi koje nisu isplatile sve zarade zaposlenima, a stečaj je završen u 24 preduzeća. Radnicima će biti isplaćeni iznosi plata koje se nalaze izvršnim sudskim presudama i iznosi koji su ušli u stačejnu masu, prilikom pokretanja stečajnog postupka - izjavio je Pavlović.

Prema njegovim rečima, svako od radnika već zna iznos koji će dobiti, s tim što će taj iznos biti umanjen za 10.000 dinara koje su dobili na ime socijalne pomoći 2016. godine i 21.300 dinara socijalne pomoći dobijene 2017. godine.

Radnici Mašinske, Elektronske industrije i drugih propalih društvenih firmi već 14 godina okupljaju se svakog petka ispred Gradske kuće i traže isplatu zaostalih plata. Pojedini od njih potražuju i više od 100 plata.

(Telegraf Biznis)

Video: Održano Alumni gala veče FON-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ovdašnji

    26. septembar 2024 | 22:13

    Kad je već sve propalo, daj šta daš, bolje išta nego ništa.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>