• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučević sa Janjuševićem posadio drvo na Košutnjaku: Obeležen 33. jubilej preduzeća "Srbijašume"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ljubav prema zemlji pokazuje se kroz brigu o istoj", istakao je premijer

  • 0
Miloš Vučević Srbijašume Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Premijer Miloš Vučević posetio je javno preduzeće "Srbijašume" na njihov 33. rođendan. Tom prilikom, premijer se zahvalio svim generacijama radnika za sve ono što su činili za zeleniju, zdraviju Srbiju, a potom zajedno sa vd. direktora Javnog preduzeća "Srbijašume", Krstom Janjuševićem posadio drvo.

Simbolično na Košutnjaku je posađeno 33 sadnice, čiji broj označava godine poslovanja preduzeća.

- Želim da se zahvalim svim generacija na svemu što su radili za čistiju i bogatiji Srbiju. Ostavili su trag i to obavezuje i današnje i buduće generacije da nastave njihovim stopama. Trenuno nam je cilj da dostignemo dve hiljade hektara, a kasnije i četiri hiljade hektara kako bi kvalitet života bio još bolji - rekao je premijer.

Vučević je priznao da postoje određeni problemi sa kojima se preduzeće susreće, ali pak, na njihovim rešenjima se vredno radi.

- Imamo velike probleme, pre svega u Vojvodini, više nego u centralnoj Srbiji. Postoji pravilo da među atarima mora da postoje određeni pojasi šume i tu nam je potrebna pomoć fakulteta, da znamo koje sadnice gde sedimo, da struka kaže - dodao je premijer.

"Ljubav prema zemlji pokazuje se kroz brigu o istoj"

- Nadam se da ćemo se svi bolje odnositi prema prirodi, da svako kroz svoj primer pokaže, i to je vid patriotizma i ljubavi prema otadžbini - dodao je on.

Ono što je mnoge zabrinulo jesu nova pravila, a primijer se na današnjem događaju dotakao upravo toga.

- Ono na šta moramo biti pripremljeni, u ne tako dalekoj budućnosti, jesu nova pravila u drvoprerađivačkoj industriji i tražiće se sertifikati kakva se drva koriste u proizvodnji. To je nešto što ljudi koji se bave ovom granom moraju da razumeju i neće moći da to rešavaju bez Srbijašume. Nećete moći da prodajete nameštaj u Austriji ili Nemačkoj, u EU, a da ne dokažete koje ste drvo koristili u proizvodnji. Neće moći da se nabavlja na crno, moraće sve da bude preciznije i disciplinovanije. Veliki posao je pred nama i pred državom i onima koji se bave tom granom privrede -dodao je on.

Krsto Janjušević je potom malo više progovorio o daljim planovima Srbijašume.

- Cilj nam je da u zadnjem kvartalu posadimo dva miliona i 300 hiljade sadnica. U našim planovima je da kreiramo ambiciozan plan, a to su veći kapaciteti prostora za pošumljavanje gde nisu postojale šume i gde treba da se obnove - rekao je on.

Istakao je da su u pretohodnom periodu potpisali i ugovor sa resornim ministarstvom o sadnom materijalu.

- Plan je da budemo u funkciji privrede, da budemo brana klimatskih promena, da naše kapacitete proširimo u gradovima da budu u funkciji turizma. Da probamo da kroz zajedničke projekte u svim upravama poboljšamo kvalitet šuma. Želimo da unapredimo preduzeće, imamo velike planove i optimizam, sjajne ljude, imamo podršku vlade - rekao je on.

Direktor "Srbijašume" dodao je da je pošumljeno oko 40 odsto, ali su prisutni i ambiciozni planovi pošumljavanja područja gde nikada nije bilo šuma. Očekuje se da će do kraja kvartala na 1.150 hektara, biti posađeno dva miliona i 300 hiljada sadnica.

(Telegraf Biznis)

Video: Više novca za porodice sa decom, zdravstvo i poljoprivrednike: Skupština izglasala rebalans budžeta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>