• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Studentkinja došla na Balkan, iznajmila stan, pa shvatila da tu već neko živi: Sreća da je tata bio sa mnom...

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čim smo stigli, odmah sam znala da tu "nešto nije u redu"

  • 0
devojka, žena, kofer, tuga, suze, plače, zakasnila na autobusbus, avion Foto: Shutterstock

Posebno laka meta prevarantima su strani državljani, a pogotovo mladi studenti koji u Split dolaze na razmenu. Među žrtvama lažnih izdavalaca stanova je i Marlen iz Kembridža, koja je ostala bez novca.

- Sreća da je tata bio sa mnom. Stigli smo u nedelju i otišli na adresu koju mi je dala žena, koja se navodno zove Lara. Tu je trebalo da bude stan koji sam videla na slikama i iznajmila. Samo dan pre toga javila mi se da bismo dogovorili vreme i mesto sastanka kako bi mi predala ključeve - istakla je ona, pa dodala:

- Čim smo stigli, odmah sam znala da tu "nešto nije u redu". Videla sam spolja da u toj kući već neko živi. Otišla sam da pokucam na vrata i otvorila mi ih jako ljubazna gospođa, stvarna vlasnica kuće, koja nam je pomogla da pozovemo policiju kad smo shvatili da smo prevareni.

- Žena koja mi je iznajmila stan više ne odgovara na poruke, a dok sam bila u policijskoj stanici, ponovo je na Fejsbuku objavila da iznajmljuje isti taj stan. Ostala sam bez novca koji sam poslala i u stranoj državi morala ponovo da tražim smeštaj - prepričava Marlen svoje iskustvo.

Iz PU splitsko-dalmatinske kažu da su upoznati s ovakvim načinom prevare i da su već imali nekoliko ovakvih slučajeva.

- U većini slučajeva počinioci su pronađeni i krivično procesuirani. Na području PU splitsko-dalmatinske u prvih osam meseci evidentirano je 239 krivičnih dela prevara i u 111 slučajeva su počinioci pronađeni i krivično prijavljeni. Ovaj broj se odnosi na sve vrste prevara. U Krivičnom zakonu normirano je da je počinilac prevare onaj ko, s ciljem da sebi ili drugome pribavi protivpravnu imovinsku korist, dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini. Savetujemo građanima da budu izuzetno oprezni pri dogovaranju takvih transakcija, naročito kada je reč o plaćanju depozita ili avansa za stanove koji nisu lično pregledani - poručuju iz policije.

Savetuje se da proverite verodostojnost oglasa i osobu koja nudi nekretninu, te da lično ili preko osobe od poverenja proverite na adresi da li se stan koji vas zanima zaista izdaje. Napominju da nikada ne šaljete novac unapred, bez potpisanog ugovora i bez da ste pogledali stan. Posebno treba biti oprezan s oglasima koji deluju previše povoljno i izbegavati brzo donošenje odluka.

- Obratite pažnju na svako neuobičajeno ponašanje osobe s kojom dogovarate iznajmljivanje stana, a ako ipak postanete žrtva takvog krivičnog dela, prijavite to policiji na broj 192 - zaključuju.

(Telegraf Biznis)

Video: Miloš Vučević prisustvuje obeležavanju 33 godine postignuća i rada Javnog preduzeća "Srbija šume

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>