• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Raspisan konkurs za novo arhitektonsko rešenje za buduću zgradu Muzeja Nikole Tesle

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobiće svoj prostor u nekadašnjoj fabrici hartije Milana Vape

  • 0
Dan Muzeja Nikole Tesle: U planu putujuće izložbe u Saragosu, Sevilju, Valensiju Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Muzej Nikole Tesle dobiće svoj novi prostor u zgradi nekadašnje Fabrike hartije Milana Vape, poznatoj i kao zgradi Jugošpeda. Nakon predviđene adaptacije zgrada će biti prilagođena potrebama muzeja u kom će biti izložena celokupna zaostavština jednog od najvećih umova svih vremena, a ne samo delimična kao što je to dosad bio slučaj na postojećoj adresi u Krunskoj ulici.

Fabrika, koja se nalazi u Bulevaru vojvode Mišića u Beogradu na vodi, podignuta je nakon Prvog svetskog rata 1924. godine i uprkos novoj nameni, ostaće spomenik kulture pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a kompanija Belgrade Waterfront raspisuje međunarodni konkurs za novo arhitektonsko rešenje.

Traži se rešenje kojim će se sačuvati istorijska vrednost jednog od najočuvanijih i najznačajnijih objekata industrijske arhitekture u Srbiji i koje će kreirati prostor za veoma bogatu i sadržajnu muzejsku postavku, posvećenu jednom od najvećih pronalazača modernog doba.

Poziv je otvoren od 4. oktobra do 17. decembra 2024. godine, a pobednika će najkasnije do 31. decembra proglasiti žiri sastavljen od predstavnika kompanije i eminentnih stručnjaka iz oblasti arhitekture.

Konkursna dokumentacija se može preuzeti ovde, a više detalja o konkursnom zadatku, načinu učešća i propozicijama konkursa dostupno je na https://www.muzejnikoletesle-konkurs.rs/.

Video: Vučić na otvaranju obilaznice oko Gornjeg Milanovca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>