• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko košta da se iz Srbije ode u Beč na tri dana u novembru: Svi imamo dan gratis, kreće pomama

Vreme čitanja: oko 3 min.

  • 0
Beč Foto: D. K.

Turističke agencije nude za Dan primirja 11. novembar veliki broj aranžmana pošto će veliki broj zaposlenih tada imati tri slobodna dana, ali na putovanje možete i u sopstvenoj režiji, a Nišlijama savetujemo da razmisle i da za to vreme vreme otputuju u Beč.

Karte za letove iz Niša do glavnog grada Austrije su tokom čitave godine vrlo pristupačne i jeftinije od karata za ostale evropske desetinacije. Povratna karta do Beča može vas koštati i manje od 60 evra ukoliko je kupite nešto ranije pre putovanja, s tim što po toj ceni možete da letite samo sa rancem ili eventualno i malim koferom.

To što putujete u Beč bez automobila ne treba da vas brine ni malo jer je javni prevoz u tom gradu neverovatno dobro organizovan i smatra se jednim od najboljih u Evropi.

Linije metroa povezuju sve delove grada, a metro stanice su vrlo blizu znamenitosti koje turisti obavezno obilaze poput dvorca Šenbrun i Belvedere, rezidencija Hofburg, katedrale i trga Svetog Stefana i Muzeja istorije umetnosti. U špicu vozovi u metrou saobraćaju na par minuta, a u ostalim delovima dana ne čeka se duže u 10 minuta. Karte za metro mogu se kupiti na automatima koji se nalaze na stanicama, ali i putem aplikacija za telefone.

Pojedinačna karta za neograničen broj vožnji tokom 90 minuta košta 2,40 evra, ali se mnogo više isplati kupovina trodnevne karte koja košta 17,10 evra.

Beč Foto: D. K.

Ono što je sjajna stvar je to što je sistem gradskog prevoza u Beču jedinstven tako da karta kupljena za metro, važi i za prevoz u atobusima i tramvajima.

Posebna karta mora da se kupi za voz koji saobraća od aerodroma do metroa, ali je i ona pristupačna i košta u jednom pravcu 4,50 evra.

Smeštaj u Beču može se vrlo jednostavno naći preko platforme Buking jer je ponuda aprtmana i hotela zaista odlična. S obzirom da se radi o glavnom gradu jedne evropske zemlje cene u hotelima i aprtmanima nisu previsoke, naročito ne u ovo doba godine, tako da se noćenje u hotelu ili apartmanu može pronaći već za tridesetak evra po osobi. Ono na šta se posebno mora da obrati pažnja prilikom izbora smeštaja je da bude u blizini metro stanice, jer to značajno pojednostavljuje obilazak grada.

Najznačajnija stavka prilikom odlaska u Beč, ukoliko vam smeštaj nije u nekom od luksuznih hotela, jesu ulaznice za muzeje, a njih ima toliko puno i sa takvim kolekcijama da je velika šteta obići Beč, a ne posetiti barem neki od muzeja. Ulaznica za muzej istorije umetnosti je 21 evro, ulaznica za Albertina muzej u kome se čuva jedna od najvećih i najpoznatijih grafičkih zbirki na svetu je 25 evra, a obilazak dvorca Šenbrun, u zavisnosti koliko njegovih soba želite da obiđete, je od 14,20 do 24 evra. Šenbrun ima i svoj zoološki vrt koji je osnovan 1752. godine i smatra se za najstariji zoološki vrt na svetu, a ulaznica je 27 evra za odrasle.

Što se cena hrane tiče ona nisu značajno veće ni u marketima ni u restoranim od onih u Srbiji. Porcija nezaobilazne bečke šnicle nudi se već za 14 evra, a porcija kobasica po kojima su austrijanci poznati može se naručiti već za sedam evra. Odlazak u Beč retko ko od turista ne iskoristi za kupovinu makar jednog parčeta saher torte, tako da ne čudi red kupaca ispred poslatičare Saher u centru Beča. Parče jedne od najpoznatijih torti na svetu u najvećem broju poslastičara u gradu košta 6,50 evra.

Snalaženje u glavnom gradu Sustrije svakao ne treba da brine i one koji ne znaju nemački ili engleski jer je broj naših ljudi, ali i državljana Bosne i Hercegovine i Hrvatske toliko veliki da će vas bukvalno na svakom koraku neko razumeti i pomoći vam.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na otvaranju obilaznice oko Gornjeg Milanovca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>