• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina uzvraća udarac Evropskoj uniji: Uvodi carine na konjak, razmatra dažbine na automobile

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

To je njihov odgovor na planirano uvođenje carina na električna vozila koja se proizvode u Kini od strane Evropske unije

  • 0
konjak Foto: Freepik

Kina će u petak uvesti carinsku obavezu za uvoznike konjaka iz Evropske unije, a istovremeno razmatra i dažbine na uvoz evropskih vozila sa velikim motorima, objavilo je ministarstvo trgovine ove azijske zemlje.

Kineski uvoznici će morati da polože depozit na carini u iznosu od čak 39 odsto vrednosti konjaka koji uvoze iz Evropske unije, prenosi Blumberg.

Francuska je najveći izvoznik konjaka u Kinu, tako da će ove mere posebno pogoditi proizvođače alkoholnih pića kao što Perno Rikar i Remi Kontro.

Kako navodi Figaro, u pitanju je odmazda Pekinga za uvođenje EU carina na električna vozila (EV) koja su proizvedena u Kini.

Kina je najavila antidampinšku istragu o konjaku iz Evropske unije u januaru nakon što je EU započela istragu o subvencijama Pekinga za proizvodnju EV.

Vlasti u Kini su u avgustu saopštile da su u preliminarnoj fazi istrage pronašli dokaze o dampingu evropskih proizvođača konjaka, ali tada nisu uvele carine.

- Kina razmatra mere kao što su podizanje carina na uvezene automobile na benzin sa velikim kapacitetom motora - navodi se u današnjem odvojenom saopštenju Ministarstva trgovine Kine.

Akcije nemačkog proizvođača automobila Be-Em-Ve (BMW) su danas pale za tri odsto, a deonice Mercedes-Benca za 2,6 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Prvi let Er Srbije za Guangdžou

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>