• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cena grožđa od 200 do 600 dinara, litar vina 300: U srpskoj Toskani na hiljade gostiju (FOTO)

E. T.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 1
Cena grožđa od 200 do 600 dinara, litar vina 300 srpska Toskana, Oplenačka berba 61. Foto: RINA

Uz pucanj kraljevog topa aberdara i uz zvuke pesme „Obraše se vinogradi dole kraj Topole“ počela je 61. Oplenačka berba, nadaleko čuvena manifestacija posvećena grožđu i vinu. Manifestaciju je otvorio Nikola Selaković ministar kulture u Vladi Republike Srbije uz stihove naše narodne pesme.

- Pogledaj de, moj jarane, sa Rudnika na sve strane, Srbija je naša mila raširila svoja krila, preko gora i bregova svud su gnezda sokolova, ta su gnezda dala ‘tiće Nemanju i Nemanjiće, Jug Bogdana i Lazara, Miloša Obilića i Karađorđa Petrovića, živi mi i zdravi bili, proglašavam otvorenu Oplenačku berbu, živela Topola, živela Srbija“, rekao je Selaković.

Prisutne goste pozdravila je i predsednica opštine Jasna Vuković koja je ovom prilikom istakla značaj ove manifestacije za čitavu Srbiju a ne samo za ovaj kraj. Topolu za tri dana koliko Oplenačka berba traje poseti preko 200.000 ljudi a učešće uzme oko 400 izlagača najkvalitetnijeg grožđa, vina i raznih drugih proizvoda iz ovog kraja.

Kiša koja je na samom otvaranju padala nije pokvarila program niti pokolebala posetioce da obiđu štandove pune sočnog grožđa i slatkog vina koje se narednih dana služi u neograničenim količinama.

Cene grožđa su od 200 pa čak i do 600 dinara za kilogram, dok je mlado vino šira 300 dinara litar. Svadbarski kupus oko 600 dinara a pečenje od 2.000 dinara za kilogram pa na više.

Na više lokacija postavljene su šatre a goste će zabavljati brojni izvođači narodne muzike.

Za danas je zakazan koncert legendarnog pevača Harisa Džinovića od 19 časova a tokom dana smenjivaće se nastupi Kulturno umetničkih društava, pevačkih grupa koji će svečanim defileom proći kroz Topolu.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić: Potpisaćemo sa SAD značajan energetski ugovor sledeće srede

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>