• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta se dešava? Ovo mesto u Grčkoj meštani masovno napuštaju: Škole zatvorene, sve vrvi od napštenih kuća

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovom mestu su ronioci početkom 20. veka u olupini broda iz rimskog doba pronašli astrološki mehanizam iz 2. veka, za koji se veruje da je najstariji računar na svetu

  • 0
antikitera foto: printscreen/youtube/lambros malamas

Kada zima stigne na Antikiteru, ionako malobrojno stanovništvo izolovanog grčkog ostrva dodatno se smanji. Naime, na tom mestu nema dece, nema škola, čak nema ni pekara.

Antikitera, ostrvo između Kitere i Krita, poput mnogih drugih ruralnih regiona u Grčkoj trpi ozbiljnu depopulaciju. Ostrvo veličine hrvatskog Vira imalo je 39 stanovnika prema popisu iz 2021. godine. Pre Drugog svetskog rata bilo ih je hiljadu.

- Ima nas dvadesetak, nema dece, nema pekare, ali ne odustajem - kaže predsednik opštine Jorgos Harhalakis za AFP.

Harhalakis (37) se još uvek seća svojih prvih godina u osnovnoj školi 1990-ih, pre nego što je njegova porodica, kao i mnoge druge, bila prinuđena da se preseli na kopno zbog finansijskih problema.

- U to vreme, ostrvo je bilo dom poljoprivrednicima, ribarima i stočarima, ali danas je naseljeno samo lučko mesto Potamos- istakao je on.

Na kamenitim visovima Antikitere još su vidljivi suvozidi terasastih polja između napuštenih i urušenih kuća. Jedina veza ostrva sa spoljnim svetom je brod koji plovi do Kitere i Krita.

Zatvorene škole

Zbog egzodusa stanovnika, osnovna škola zatvorena je još krajem prošlog veka, ali je nakratko otvorena 2018. godine za samo troje učenika, decu Despine i Dionisija Andronika, para koji se vratio na ostrvo iz Atine.

- Kada je moja najstarija ćerka završila osnovnu školu 2021. godine, morali smo ponovo da odemo kako bi mogla da pohađa srednju školu na Kiteri - rekao je Dionisios Andronikos.

Škola je bila primorana da se ponovo zatvori. Na početku ove školske godine ista sudbina zbog nedostatka učenika zadesila je još desetak škola širom Grčke. Stopa fertiliteta u Grčkoj iznosi 1,43, što je ispod proseka EU od 1,53 deteta, prema podacima EU agencije Eurostat. Nedavna studija Grčkog instituta za demografska istraživanja (IDEM) pokazala je da svaka treća opština u zemlji ima manje od 10 rođenja godišnje.

Drevni mehanizam, nova nada

Harhalakis kaže da je glavni problem na Antikiteri nedostatak infrastrukture.

- Država mora da ponudi podsticaje za izgradnju kuća i prodavnica. Zimi na ostrvu radi samo jedan kafić, koji je ujedno mala prodavnica. Njime upravlja muškarac u osamdesetim godinama - rekao je on.

- Domaće stanovništvo stari, a budućnost ostrva je neizvesna - rekla je Ketrin Dešosal, penzionisana Francuskinja koja vreme provodi između ostrva i svoje domovine. Ove godine vlada je uvela podsticaje za novorođenčad kako bi se suzbio demografski pad. Međutim, stručnjaci upozoravaju da povećanje broja rođenih nije jedini odgovor.

- Stope smrtnosti i migracija imaju važnu ulogu i ne treba ih zanemariti -rekao je Viron Kotzamanis, direktor IDEM-a. Harhalakis se nada da će planirani opservatorijum za klimatske promene na ostrvu stvoriti radna mesta, prenosi Index.

Antikitera već uživa veliku slavu u naučnom svetu. Tamo su ronioci početkom 20. veka u olupini broda iz rimskog doba pronašli astrološki mehanizam iz 2. veka, za koji se veruje da je najstariji računar na svetu.

(Telegraf Biznis)

Video: Evo koliko košta Rolex, koji je Baka Prase poklonio Karleuši

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>