• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Objavljena detaljna računica: Evo koji način grejanja najviše utiče na džep i šta se najviše isplati

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Agencije savetuju građane da, prilikom izbora načina grejanja, potraže pomoć stručnjaka

  • 2
Grejanje zima drva pelet gas Foto: RINA, Shutterstock

Najniže troškove grejanja će tokom zime imati domaćinstva koja se greju na drva u delu zemlje gde se taj ogrev nabavlja po nižim cenama (6.430 dinara po metru kubnom), kao i domaćinstva koja imaju efikasnije peći (do 65 odsto) koje će grejanje na drva koštati 53.000 dinara za stan od 60 kvadrata, dok će najviše platiti oni koji se greju na struju, pokazuje analiza Agencije za energetiku Srbije.

Značajno veće troškove će imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo - 85.700 dinara (8.800 dinara po metru kubnom) i imaju peći niže efikasnosti.

Domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za to gorivo, imaće troškove od 65.000 dinara, što je u poređenju sa prethodnom grejnom sezonom manje za 23 odsto.

Troškovi grejanja korišćenjem prirodnog gasa ove grejne sezone su isti kao i prethodne, iznose 59.500 dinara, što je za 6.500 dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta.

Troškovi grejanja na ugalj će iznositi od 75.300 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi, dodaje se u saopštenju.

Troškovi grejanja električnom energijom ostaju nepromenjeni u odnosu na prethodnu grejnu sezonu.

- Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 81.700 dinara, ali ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113.600 dinara. Domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje moraju izdvojiti oko 200.000 dinara za električnu energiju i to će biti najskuplji vid grejanja o ovoj grejnoj sezoni - navodi se u saopštenju.

Domaćinstva koja koriste propan butan gas i lož ulje, za nabavku energenata koja je potrebna za grejanje moraju izdvojiti oko 137.000 dinara za lož ulje i 165.000 dinara za propan butan gas.

U odnosu na prethodnu godinu cena lož ulja je smanjena za 21 odsto, dok je cena propan butan gasa veća oko šest odsto.

Računica Agencije za energetiku se odnosi na grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 metara kvadratnih na 20 stepeni Celzijusa u toku 16 sati dnevno, 180 dana u grejnoj sezoni, za koje je potrebna energija od oko 9.000 kilovat časova (150 po metru kvadratnom).

Iz Agencije savetuju građane da, prilikom izbora načina grejanja, potraže pomoć stručnjaka.

- Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji - poručuju iz Agencije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kampanja Čuvarkuća, stvarano u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Energetičar

    16. oktobar 2024 | 13:41

    Kako nikako da kažete da je među skupim grejanjima i centralno, ili kako sad to zovu - daljinsko. 70kvm 100.000 dinara! A grejanje - nikakvo!

  • Tamo neki

    16. oktobar 2024 | 13:16

    A grejanje na dve inverter klime koje rade svaki dan po ceo dan u 65kvm iznosi oko 8500din mesecno. I to ke ceo racun za struju i to je najveci racun bio.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>