• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Može li se dokazati da su Delez, Univereksport, Merkator S i DIS dogovarali cene?

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Profesor Ekonomskog fakulteta Zoran Bogetić izjavio je da su za planski dogovor usklađivanja cena trgovinskih lanaca zaprećene ozbiljne kazne

  • 3
Deleze, Univerexport, DIS, Mercator S Foto: Telegraf

Osnivač Centra za evropske politike Nebojša Lazarević izjavio je danas, povodom istrage koju je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula protiv četiri trgovinska lanca u Srbiji (Delez, Mercator, Univerexport, DIS) zbog sumnje da su izvršili povredu konkurencije i dogovarali cene pojedinih proizvoda, da ne mora da se dokaže postojanje monopola, već da je u određenim slučajevima dovoljno dokazati usaglašenu praksu.

Iako je danas teško dokazivo postojanje monopola nego 2009. godine kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti konkurencije, Lazarević je za Tanjug istakao da je dovoljno dokazati da su nekoliko igrača na određenom tržištu u slično vreme uradili istu ili sličnu stvar, i da postoji odsustvo drugog racionalnog objašnjenja za to, za šta je zaprećena kazna.

Na pitanje da li postoji zdrava konkurencija u Srbiji kada je reč o maloprodaji, Lazarević je rekao da je Srbija blizu zdrave konkurencije, iako se na na malom tržištu, koje nije tržište EU, ne može govoriti o pravoj konkurenciji.

Dodao je da kada srpski trgovci nabavljaju robu iz inostranstva uvoznog karaktera, ili od domaćih proizvođača, da su oni već u 100 puta lošijoj poziciji od nekog velikog stranog lanca.

- Ako vi uvozite za jedno tržište koje je tako malo i nebitno, nemate dobru pregovaračku poziciju. To je jedan od razloga zašto su kod nas cene nešto veće nego što bi bilo normalno - naveo je on.

Odgovarajući na pitanje zašto je Komisija tek sada reagovala na ujednačene cene, ako sumnja postoji već nekoliko godina, Lazarević je rekao da je sadašnja Komisija, kojoj je istekao mandat, pet godina "spavala" na svom poslu i da je tek sada reagovala zato što je sledeće nedelje glasanje u Skupštini Srbije oko novih članova saveta i novog predsednika.

On smatra da neće ništa uraditi već da samo žele da dignu prašinu kako bi delovalo kao da nešto rade, da nekog istražuju, ispituju, ne bi li sledeće nedelje oni ponovo bili izabrani.

Bogetić: "Zaprećene ozbiljne kazne"

Profesor Ekonomskog fakulteta Zoran Bogetić izjavio je da su za planski dogovor usklađivanja cena trgovinskih lanaca zaprećene ozbiljne kazne.

On je za Tanjug poručio da je to što je pokrenula Komisija protiv trgovinskih lanaca Delez, Merkator S, Univereksport i Dis potpuno legitimno i u skladu sa njihovim ovlašćenjima, i dodao da će Komisija imati veoma složen zadatak da utvrdi i potvrdi sumnje da postoji dogovor.

Bogetić je rekao da je struka i evropsko i svetsko iskustvo pokazalo da je verovatno do poklapanja cena u maloprodajnim lancima došlo u najvećoj meri spontano, tako što su sledbenici najvećih igrača na tržištu sledili cene najvećih da ne odudarali i da ne bi ostavljali sliku nekonkurentnih.

Iako se se može demantovati utisak da su cene usklađene, profesor je istakao da je ozbiljna optužba da je to planski dogovorno urađeno, za šta su zaprećene ozbiljne kazne.

- Načelno gledano koji su sve elementi kazni ne bih odvajao, odvojio bih jednu meru, a to je 10 odsto prometa trgovinskog lanca koji je učestvovao u nezakonitim radnjama, 10 posto prometa bilo koji od ovih trgovinskih lanaca bi možda značio njihov kraj - ocenio je on.

Ukoliko bude definisano da je bilo bilo kakvih dogovora oko usklađivanja cena, Bogetić je rekao da se nada da će Komisija, odnosno Tužilaštvo imati u vidu da je trgovina radno intenzivna delatnost, da preko 200.000 ljudi radi taj posao i da bi bilo pogubno da drakonskim merama budu zatvoreni neki trgovinski lanci.

Na pitanje kako se dogodilo da su mnoge namirnice nižih cena u inostranstvu nego kod nas u prodavnicama, Bogetić je rekao da često veliki igrači kako bi se probili na neka tržišta, prave posebne uslove da bi se probili, etablirali i ostali, napomenuvši da ta praksa nije prisutna samo u Srbiji nego i šire.

- Mi imamo jednu suptilnu situaciju kada su marže u pitanju, pa onda i velike cene nekih proizvoda za koje ne očekujemo da imaju tako velike cene još od doba korone kada su bili specifični uslovi formiranja cena. Marže su krenule u pravcu koji je tada bio prihvatljiv, i po nekoj inerciji je to nastavljeno do danas - objasnio je profesor.

Dodao je da je tržište u određenoj meri kaznilo maloprodavce u smislu velikih marži, tako što je došlo do količinskog pada prometa brojnih trgovinskih lanaca, ali neodovoljno u odnosu na skok marži da bi to prizvelo kontra reakciju maloprodavaca.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Poseta japanske delegacije Comtrade-u

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    18. oktobar 2024 | 13:58

    Svakom živom je jasno da ovi vedre i oblače sa cenama u Srbiji,da su jedan od uzroka inflacije sigurno. Ali,još je Mišković svojevremeno ucenjivao državu otpuštanjem radnika,i sada je ista situacija. Pametnije je ograničiti marže na sve proizvode i uspostaviti paritete cena.

  • Zokara

    18. oktobar 2024 | 13:55

    Smejurija, malo za narod

  • Dj

    18. oktobar 2024 | 13:19

    Ne.Ali moze da se izglasa maksimalna marza 20%.Pa ko hoce neka radi ko nece neka trazi bolju drzavu.Mislim da je predlog super

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>