• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada najveća plantaža jabuka u Evropi bila je simbol privrednog uspeha Jugoslavije

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prostirala se na više od 1.200 hektara i bila ključni pokretač vinkovačke privrede

  • 0
Jabuke, voćnjak Foto: Shutterstock

U srcu Slavonije, voćnjak Borinci nekada je bio simbol poljoprivrednog uspeha i ekonomskog rasta Vinkovaca i okoline, snabdevajući voćem celu bivšu Jugoslaviju. Plantaža jabuka Borinci, najveća u Evropi, prostirala se na više od 1.200 hektara i bila ključni pokretač vinkovačke privrede, kako beleži arhivski članak iz 1969. godine.

Borinci su proizvodili plodove koji su se izvozili u velike gradove poput Zagreba, Beograda, Splita, Ljubljane i mnogih drugih. Voćnjak, smešten na istočnim krajevima slavonskog Sredogorja, godišnje je proizvodio hiljade tona jabuka najpoznatijih sorti poput Zlatnog i Crvenog delišesa, Jonathana i Starkrimsona, a proizvodnja je neprestano rasla.

Podaci iz 1960-ih pokazuju izvanredan rast voćnjaka “Borinci”. Već 1965. godine prihodi su iznosili 1,6 milijardi starih dinara, a ta je brojka već godinu dana kasnije porasla na neverovatnih 3,6 milijardi dinara. Tih godina, u stalnom radnom odnosu bilo je više od 270 radnika, dok je tokom berbi broj radnika premašivao 4.000, što uključuje i sezonske radnike iz celog vinkovačkog kraja.

Voćnjak je bio tehnološki napredan za svoje vreme, sa hladnjačama kapaciteta do 1.000 vagona jabuka i mehanizacijom koja je omogućavala zaštitu plodova i brzu obradu zemlje. Zaposleni su bili stručno osposobljeni, a voćnjak je kontinuirano ulagao u dalju modernizaciju.

Plantaža je takođe bila dom raznolikih voćnih kultura, poput krušaka, bresaka, višanja i nektarina. U knjizi utisaka posetilaca iz tih godina, voćnjak je opisan kao "deo savršenstva" a mnogi su ga hvalili zbog njegove lepote i bogatstva plodova.

Ovaj voćnjak nekada je bio najveća plantaža jabuka u Evropi i ponos vinkovačke privrede.

No, početkom 1990-ih godina, s promenama političkih i ekonomskih okolnosti, Borinci su zapali u krizu. Nekada moćna plantaža bila je na rubu propasti, sve dok upravljanje voćnjakom nije preuzela kompanija  "Vinka d.d.", koja je 2014. godine pokrenula revitalizaciju plantaže. Danas, Borinci ponovno postaju simbol povratka poljoprivredne tradicije i modernog voćarstva, s fokusom na sadnju kultura koje se mogu mašinski brati.

U voćnjaku se od nedavno sade i maline. Prvi nasad podignut je 2018. godine u julu i obuhvata osam hektara, što je ujedno i najveći nasad ovog voća u Hrvatskoj i regiji, piše Dnevni.hr.

(Telegraf Biznis)

Video: Robot Agar kosio travu u Nišu, može čak i da ore, kopa, bere voće...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>