• 27

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić: Pripremamo mere o trajnoj zaštiti građana od previsokih kamata

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je najavio još jednu novinu u 2025. godini kada je reč o maksimalnim kamatnim stopama

  • 27
Aleksandar Vučić Printskrin: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da je u pripremi nekoliko važnih zakonskih rešenja na osnovu kojih bi bile donete mere o trajnoj zaštiti građana od previsokih kamata.

Predsednik je gostujući na RTS-u rekao da se to odnosi na keš kredite, na takozavne lične kredite i na stambene kredite.

Međutim, to se odnosi i na drugačije ponašenje banaka, na koriščenje kreditnih kartica, a posebno na smanjenje interesnih stopa kada je u pitanju dozvoljeni i nedozvoljeni minnus, koji ide čak i do 29 odsto, a sada bi maksimalna moguća stopa išla do 19,75, a to su ogromne uštede za ljude koji neretko ulaze u minus - naglasio je predsednik.

Prema njegovim rečima, maksimalna efektivna kamtana stopa na kreditne kartice biće 17,75 odsto, a dosad je bila 22,22 odsto.

- Što se tiče gotovinskih kredita, stopa će biti maksimalno do 15,75 -naveo je on.

Vučić je rekao da je cilj da se ograničavanjem efektivne stope pomogne i ljudima koji su uzimali takozvane hipotekarne kredite, kao i stambene kredite svake vrste.

- I kada se vidi da oni to ne mogu da otplaćuju, banke biti u obavezi da im nude olakšice, ali i kada se završi taj proces i pre nego što se dođe u izvršni postupak naplate i oduzimanja imovine, onom ko je dužan mora da se ostavi rok od nekoliko meseci, da taj čovek sam može da proda tu imovinu i da izmiri te obaveze, a ne da se navrat-nanos prodaje po najnižoj ceni, pa da se ljudi na taj način uništavaju -rekao je predsednik.

On je najavio još jednu novinu u 2025. godini kada je reč o maksimalnim kamatnim stopama.

- U razgovoru sa guvernerkom Jarogovankom Tabaković razmatrali smo mogućnosti da u tom predlogu zakona maksimalna kamatna stopa bude pet odsto, kada je reč o stambenim kreditima. Nakon te 2025. godine ne može da bude veća od prosečne ponderisane stope, koja trenutno iznosi 5,44, a sada neće moći da bude veća od pet odsto i to računajući i one koji imaju kredite sa promenljivim stopama - najavio je predsednik

Vučić je dodao da će zato banke morati da rade sa fiksnim stopama, za šta će da dobiju posebne podsticaje države.

- Banke će i dalje da imaju velike profite i biće zadovoljne, ali naš posao je da štitimo naše građane - naglasio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Poseta japanske delegacije Comtrade-u

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    22. oktobar 2024 | 08:36

    Uvođenjem ovakvih zaštitnih mehanizama, predsednik Vučić pokazuje posvećenost očuvanju interesa građana i borbi protiv nepoštenih bankarskih praksi.

  • teona

    22. oktobar 2024 | 08:37

    na sve misli svaka mu cast

  • Stefan

    22. oktobar 2024 | 08:35

    Banke ce morati da se prilagode drzava brine o svojim gradjanima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>