• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Puter u Nemačkoj postaje luksuz: 250 grama košta 2.39 evra, višestruki problemi utiču na sve veću cenu

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Loš kvalitet mleka i sve manji broj krava nepovoljno utiče na tržište

  • 1
Puter Foto: Shutterstock

Nemačka je velesila u EU i po proizvodnji putera, ali i u ovoj zemlji on postaje sve skuplji. Najveći razlog je opšte poskupljenje, ali sad je problem i u mleku.

Puter iz Nemačke je veoma zastupljen i u hrvatskim samoposlugama jer je ta zemlja najveći proizvođač u EU. Po procenama evropske statistike, Hrvatska je ove godine do avgusta ponudila tržištu nešto više od 2.500 tona putera a Nemačka je oko 130 puta više - 329.954 tone. Sa njom se još jedino mogu meriti Francuska (279.970 tona), Irska (189.260 tona) i Poljska (171.000 tona).

Ali, ta dominacija na evropskom tržištu putera neminovno znači i da, kad u Nemačkoj poskupi, dublje u džep moraju posegnuti mnogi u EU.

Puter je već premašio i dosadašnji rekord iz avgusta 2023. godine za dobrih desetak centi a prosečna cena u samoposluzi u Nemačkoj je 2.39 evra za uobičajeno pakovanje od 250 grama.

Problem s mlekom

Hans Jurgen Seuferlajn iz Udruženja proizvođača mleka Bavarske objašnjava kako je problem i neuobičajeno mali udeo masti u mleku. Udeo masti u mleku se menja tokom godišnjih doba, ali da je još od februara ispod normalnog nivoa je atipično, kaže ovaj proizvođač.

To smanjenje ne čini se veliko: između 0.01 i 0.04 odsto i to na čitavom prostoru Nemačke.

- Ali, ako se to sve zbroji, onda je to jako puno - objašnjava Seuferlajn za ARD. To znači da je potrebno više mleka za istu količinu putera.

Sve to je od izuzetne važnosti i za proizvodnju putera kao i za proizvodnju sira, a u Nemačkoj se cena putera tradicionalno utvrđuje na jednoj od dve berze za puter.

Odličan pokazatelj opšteg poskupljenja

Koliko će koštati puter u prodavnici, na kraju odlučuje trgovac. Naravno da na policama ima i vrsta daleko skupljih od proseka, baš kao što se u konkurenciji među trgovačkim lancima uvek nađu i posebne ponude ispod te cene. Ali, upravo puter je prava poslastica i za potrošače i za stručnjake kako bi utvrdili opšti nivo cena. Jer koliko god mnogi veruju kako je jedan puter bolji od drugoga, sastav i pakovanje od 250 grama su standard po kojem se lako upoređuju nivoi  svih cena.

Eva Stubner iz Instituta za ispitivanje tržišta u Kelnu zato puter uvrštava u proizvode referentne cene, a puter jest postao, i ostao, skup: biljno ulje je u usporedbi s prošlom godinom jeftinije za 6.4 odsto, brašno za 8.8 odsto, testenina za 3.2 odsto.

- Ako je puter skuplji, onda i potrošači imaju utisak kako je sve skuplje - kaže ekonomista.

Ipak, potrošači ne troše toliko putera da bi promena njegove cene zaista ostavila golemu rupu u novčaniku – cena putera čini samo 0.18 odsto potrošačke korpe po kojoj se meri poskupljenje.

Pogoni nestaju

Iako je Nemačka velesila u proizvodnji mleka i putera u Evropskoj uniji, proizvođača ima sve manje. Seuferlajn kaže kako svake godine oko 4 odsto proizvođača obustavlja proizvodnju i to traje odavno. Najviše su pogođena seoska domaćinstva ili pogoni sa malim i srednjim brojem krava jer je njihovo održavanje sve skuplje. To je rezultat i nacionalnih i evropskih smernica, tako da je slično i u drugim zemljama EU. Kad je reč o Nemačkoj, jedna krava gazdu košta 18 do 20 tisuća evra.

U čitavoj Nemačkoj je ove godine gotovo 100.000 krava manje nego što ihpraznike će to dobro osetiti i potrošači, prenosi Poslovni Dnevnik.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovo je tačan spisak cena i proizvoda akcije "Nabolja cena" od 1. septembra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko&Slavko

    22. oktobar 2024 | 14:30

    Kod nas je duplo skuplji. Al nek se Nemci muče.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>