• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski nastavnici imaju ovolike plate, i kažu da je to malo: A evo koliko zarađuju prosvetari u bivšoj Jugi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko zarađuju prosvetni radnici u regionu, ali i u zemljama gde živi veliki broj Srba pogledajte u nastavku

  • 3
prosvetari, zastava jugoslavije Foto: Pixabay, Shutterstock

Članovi četiri reprezentativnih sindikata doneli su odluku o jednodnevnoj obustavi rada u petak, 1. novembra, kao i protestnom skupu istog dana u Beogradu. Činjenica je da prosvetni radnici, iako rade jedan od najodgovornijih i humanijih poslova, ne mogu da se pohvale dobrim standardom života. Naime, u julu ove godine, prosek plata u Srbiji iznosio je 836 evra, dok je plata nastavnika početnika 739 evra, razlika od skoro 100 evra nije mala, zar ne?

Evo kakvo je stanje kada su zemlje bivše Jugoslavije u pitanju.

U Severnoj Makedoniji, plate nastavnika su slične onima u Srbiji, sa prosečnom zaradom od oko 666 evra. Nastavnici u osnovnim školama zarađuju 545 evra, dok je u srednjim školama plata nešto viša, oko 563 evra. Ipak, za razliku od Srbije, prosvetari u Severnoj Makedoniji tokom leta dobijaju i dodatni regres u iznosu od 150 evra.

U Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, zarade prosvetara približne su prosečnim platama. U BiH, nastavnici u osnovnim školama zarađuju 650 evra, dok profesori u srednjem obrazovanju primaju 730 evra. U Republici Srpskoj, plate nastavnika u osnovnim školama su oko 690 evra, dok su profesorske plate u srednjim školama blizu 700 evra.

U Crnoj Gori situacija je malo drugačija, te je plata prosvetara 862 evra, što je iznad republičkog proseka.

Može se reći da je Hrvatska u najboljem stanju, te je tamo prosek plate nastavnika nastavnika početnika u osnovnim školama od 1.542 evra, dok nastavnici u srednjim školama zarađuju 1.559 evra. Kroz napredovanje prosvetari mogu doći i do 2.095 evra u osnovnom, odnosno 2.107 evra u srednjem obrazovanju.

Kod komšija je pak malo bolja situacija...

Kada je Albanija u pitanju, prosečna plata prosvetara u osnovnim školama iznosi 736 evra, dok nastavnici u srednjim školama zarađuju 811 evra, što je iznad proseka svih zaposlenih.

Bugarska pak je najavila povećanje od 15%, od januara sledeće godine, a njihov trenutni prosek zarade prosvetara jeste 1.000 evra.

Međutim, prva na listi, bar kada je naš "deo karte" u pitanju, jeste Rumunija, gde nastavnik početnik zarađuje 1.295 evra, što je znatno iznad proseka primanja u toj zemlji.

Pak, Mađarska se može pohvaliti platama koje se kreću od 1.100 do čak 2.828 evra, u zavisnosti od kvalifikacija.

Zemlje u kojima ima dosta Srba, kao što su Nemačka, Austrija i Švajcarska svakako bolje stoje sa platama.

U Nemačkoj plate nastavnika variraju u zavisnosti od iskustva i institucije. Nastavnici u javnim školama zarađuju između 2.500 i 3.600 evra mesečno, dok nastavnici u međunarodnim školama mogu imati platu između 2.600 i 4.400 evra mesečno.

U Švajcarskoj, početna godišnja plata nastavnika iznosi oko 66.972 evra, što je oko 5.580 evra mesečno.

Nastavnici u Austriji zarađuju početnu platu oko 2.500 i 3.000 evra, u zavisnosti od iskustva i lokacije.

(Telegraf Biznis)

Video: Vila Meljak ili Menhetn: Čist luksuz u predgrađu Beograda, cena prava sitnica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    24. oktobar 2024 | 11:06

    Na zapadu je bruto ne dobijaju na ruke toliko

  • Ssss

    24. oktobar 2024 | 11:42

    A cene iste kao u Srbiji😅

  • Maja

    24. oktobar 2024 | 12:52

    Posto zivim u Austriji da pojasnim da mi je bilo jako cudno ali kod njih u prosveti od naseg petog osnovne nastavnici/profesori moraju da predaju najmanje dva predmeta kako bi imali pun fond casova. Ni jedan nastavnik/profesor ne predaje samo jedan predmet tako da je velika razlika. Mislim da bi se i kod nas mogao menjati sistem ali to bi znacilo gubitak radnih mesta za neke.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>