• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

BIO4 Kampus: Za uspeh je potrebna međunarodna saradnja

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na panelu posvećenom BIO4 Kampusu, održanom u okviru treće međunarodne konferencije AI_4_LIFE: Biotech Future Forum, predstavljeni zaključci istraživanja kompanije "Startup Genome" o inovacionom ekosistemu Srbije, dok su govornici istakli značaj međunarodne saradnje i jače saradnje između nauke i privrede

  • 0
AI_4_LIFE: Biotech Future Forum Foto: Promo/ Zoran Petrović/NITRA

Direktorka BIO4 Kampusa Smiljana Krivokuća bila je moderatorka ovog panela, a u diskusiji su učestvovali rukovodilac naučnog angažmana za Evropu u kompaniji "Filip Moris" dr Ignasio Gonzales Suarez, dekan Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu dr Nataša Jovanović Lješković, menadžer za međunarodni razvoj poslovanja u kompaniji "TECNALIA" dr Goran Bijelić i istraživač pri kompaniji "Startup Genome" Forest Rajt.

Prema istraživanju kompanije "Startup Genome", Beograd se po količini relativne aktivnosti startapa i broju dogovora i saradnji koje oni postižu rangira kao drugi u istraživanju, odmah posle Strazbura.

-Beograd može da postane globalni igrač. Ono što najčešće viđamo u ekosistemima prirodnih nauka je da startapi odu u inostranstvo i potom se takmiče na globalnom tržištu, i dok to može da se vidi kao gubitak na lokalnom nivou, oni često dobijaju pristup investitorima sa globalnim iskustvom koji im pomažu u napretku - rekao je Rajt.

BIO4 Kampus, koji predstavlja najveće pojedinačno ulaganje u srpsku nauku do sada, ujedno predstavlja i najveći pokušaj da se približe privreda i nauka i pospeši preduzetništvo u nauci.

-Govoreći o BIO4 Kampusu, mislim da je potreba da se pronađu međunarodna partnerstva. Izazovi sa kojima se suočavamo na polju istraživanja i razvoja su globalni. Ne postoji stvar kao što su lokalne inovacije - izjavio je dr Bijelić.

AI_4_LIFE: Biotech Future Forum Foto: Promo/ Zoran Petrović/NITRA

Gonzales Suarez je istakao i primer kompanije "Filip Moris", za koju kaže da je postigla potpunu transformaciju i pokušava da inovira na samoj "ivici" nauke.

-Ono što kompanija predlaže jeste da odemo korak unazad i umesto da nastavimo da popravljamo nešto što je već pokvareno, pronađemo načine da smanjimo rizik da se to događa. Oduvek sam verovao da promena dolazi iznutra - rekao je dr Gonzales Suarez.

Kampus će po završetku izgradnje postati regionalni centar za razvoj i istraživanje i "sabirni centar" svetskih talenata, što je i Vlada Republike Srbije identifikovala kao jednu od najvažnijih strategija za pospešivanje tehnološke konkurentnosti Srbije na globalnom nivou.

Dr Jovanović Lješković istakla je da Srbija ima sjajan potencijal, ali da je neophodno da se pojača saradnja između nauke i privrede.

AI_4_LIFE: Biotech Future Forum Foto: Promo/ Zoran Petrović/NITRA

-Ono što bih istakla u slučaju Holandije je da u njihovom sistemu sve strane imaju potpunu podršku, dobru interakciju i dobru povezanost u ekosistemu prirodnih nauka. Ne mora svaki naučnik da bude preduzetnik, ali ako postoje talentovani ljudi, oni se moraju podržati i prihvatiti - istakla je dr Jovanović Lješković.

BIO4 Kampus, kao istraživački i razvojni centar, okupiće ključne aktere u oblastima biomedicine, biotehnologije, bioinformatike sa veštačkom inteligencijom, zaštite životne sredine i očuvanja biodiverziteta. U njegovim okvirima radiće naučni instituti, fakulteti, startapi, a planirana je i izgradnja prostora za velike farmaceutske, biomedicinske i biotehnološke kompanije.

Međunarodnu konferenciju AI_4_LIFE: Biotech Future Forum organizovala je Vlada Republike Srbije u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarijom za IT i eUpravu, Centrom za Četvrtu industrijsku revoluciju, Svetskim ekonomskim forumom i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

(Telegraf.rs/PR)

Video: Vila Meljak ili Menhetn: Čist luksuz u predgrađu Beograda, cena prava sitnica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>