• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Georgijeva poziva centralne banke da budu oprezne oko smanjenja kamatnih stopa

E. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Kristalina Georgieva Georgijeva MMF Foto: Profimedia/AFP/Daniel LEAL

Vlade širom sveta treba da ponovo izgrade fiskalni kapacitet, a centralne banke treba da pažljivo razmisle o vremenu smanjenja kamatnih stopa, izjavila je danas direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

Ona je na konferenciji za novinare, tokom godišnjih sastanaka MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, istakla da je, kratkoročno gledano, fokus na fiskalnu stranu neposredan prioritet, preneo je Rojters.

- Fiskalni baferi su iscrpljeni, ali su zato fiskalni pritisci visoki - rekla je Georgijeva.

Prema njenim rečima, centralne banke treba da "ostanu pažljive, da budu zasnovane na dokazima i pažljivo da prate podatke kako bi se uverile da ne smanjuju stope ni prerano ni prekasno".

Direktorka MMF-a izjavila je ranije danas na plenarnom zasedanju guvernera MMF i Svetske banke u Vašingtonu da su prognoze globalnog rasta sve niže, dok globalni javni dug raste.

- Revidiramo prognoze na sve niže i niže iznose tokom godina, a istovremeno, predviđamo da će globalni javni dug nastaviti da raste, uz rizik da bi javni dug koji iznosi 100 milijardi dolara mogao da premaši našu početnu projekciju za čak 20 odsto svetskog BDP-a u negativnom scenariju širom sveta - rekla je Geogrijeva.

Kazala je da više otplate kamata gutaju rastući deo fiskalnih prihoda, a posebno u zemljama sa niskim dohotkom i tržišnim privredama u razvoju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Vila Meljak ili Menhetn: Čist luksuz u predgrađu Beograda, cena prava sitnica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>