Žena ušetala u jednu od poznatijih poslastičarnica, pa zanemala: "Pa zar 257 dinara za ovo?’

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Leto još nije ni počelo, a temperature već obaraju rekorde – isto važi i za cene sladoleda. Iako je ova poslastica omiljeni način da se rashladimo tokom vrućina, mnogi Hrvati više ne mogu da priušte ni običnu kuglicu.

Portal Dnevno prenosi ispovest jedne Zagrepčanke koja je ostala šokirana kada je u poznatoj poslastičarnici u centru grada videla cenu: 2,20 evra za jednu kuglu sladoleda.

– Znam da je centar i da je sve poskupelo, ali ovo je stvarno previše. Prošle godine je kugla koštala 2 evra, a pre toga 1,60. Pratim cene otkad je uveden evro, jer obožavam sladoled. Ako ovako nastavi, za godinu-dve ćemo plaćati i 5 evra po kugli. A više nema ni opcije "pola-pola" – požalila se čitateljka za Dnevno.

Nije usamljena. Na Redditu se razvila velika rasprava, a korisnici iz svih krajeva Hrvatske navode šokantne primere: u Zadru i do 4,50 ili 5 evra po kugli, u Malešnici 2,50, u Puli 3,50 evra.

– Sećam se kad je kugla bila 3 ili 4 kune. Sad je minimum 17 kuna, i to nije normalno. Isto je i s picom – leti sablazniš, a zimi dobijamo popuste "za domaće". Dabogda svi propali – besno piše jedan korisnik.

Turisti takođe dižu ruke. Jedan Sarajlija kaže da više neće letovati u Hrvatskoj jer je sve preskupo, dok drugi dodaju da će ove godine letovati u Italiji ili Španiji jer im je Hrvatska postala bezobrazno skupa.

– Je l’ realno lizati sladoled za 3 ili 4 evra? Kafu platiti 5? Mi više nismo skupi samo sebi, već i turistima. Ali dok ima onih koji će da plaćaju, cene će rasti. Je l’ fer? Nije. Ali živimo u kapitalizmu – konstatuje jedan Hrvat.

Zašto je sladoled sve skuplji?

Kako piše Dnevno, razlozi za skok cena su brojni – od poskupljenja osnovnih sirovina (mleko, šećer, kakao, vanila), preko rasta cene energije i transporta, pa sve do inflacije i rasta plata i poreza. Pored toga, tržište je preplavljeno "premium" proizvodima – veganskim, proteinskim i sladoledima bez šećera – koji su skuplji za proizvodnju, pa i prodaju.

U svakom slučaju, sladoled iz godine u godinu postaje luksuz. I sve je manje ljudi koji mogu sebi da ga priušte – makar i jednu kuglu.

(Telegraf Biznis)

Video: Evo koje su cene na jagnjadi i kako da izaberete najkvalitetnije prače mesa na Jagnjijadi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mala

    31. maj 2025 | 13:58

    Prvo kažu između ostalog zbog cene šećera, a oni bez šećera skuplji, ajte molim vas, jednostavno rečeno pohlepnost, svako hoće da se obogati preki noći, i niko neče da plati radnika kako treba. Minimalac treba da ode duplo gore kao i cene.

  • Aleksandar

    31. maj 2025 | 15:17

    Tako je i u Srbiji. Šišaj ovce koje sve zaborave kad dođe glasanje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>