
Nije zlato, ali košta kao da jeste! Ovo je najskuplja gljiva iz naših šuma, služi se u restoranima širom sveta
Za ljubitelje gljiva, ali i za gurmane širom sveta, smrčak je najukusnija gljiva, ali najslađa je planincima koji odmah što ga oberu stave u tiganj.
Ova izuzetna gljiva važi za jednu od najskupljih na tržištu, upravo zbog svoje retkosti, kratke sezone rasta i izuzetnog ukusa koji je svrstava u sam vrh kulinarskih delikatesa.
Sezona smrčka počinje odmah nakon otapanja poslednjih snegova, kada tlo počne da se zagreva, što ga čini jednom od prvih gljiva koje se pojavljuju u proleće.

Najčešće raste u planinskim predelima, a naročito u listopadnim šumama.
Ovih dana gorštaci ga beru na Zlataru, te ističu da od njega za ručak "nema ništa slađe."
Prepoznatljiv je po svom saću nalik strukturi šešira, koja ga čini lako uočljivim, ali i vrlo cenjenim među poznavaocima gljiva. Ipak, zbog sličnosti sa nekim otrovnim vrstama, berači moraju biti naročito pažljivi.

Na tržištu, smrčak se prodaje po visokoj ceni - sušeni primerci dostižu i do nekoliko stotina evra po kilogramu. Osim što je skup, smrčak je i izuzetno ukusan, a njegov bogat, zemljani ukus i mesnata tekstura uklapaju se sa jelima od mesa i testeninama, ali čak i sa kremastim supama i sosovima.
Pa i ove retke gljive ubrane na obroncima Murtenice i Zlatara, stižu u elitne restorane širom Srbije, ali i regiona.
(Telegraf Biznis)
Video: Kako da menjamo radne navike i šta je Lean&Kaizen u Srbiji
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.