Na 9 sati od Beograda plata čak 5.200 evra! Nije potreban fakultet, čak ni iskustvo

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Već godinama unazad Hrvatska se suočava s hroničnim nedostatkom radne snage, naročito u turizmu i ugostiteljstvu. Poslodavci sve češće zapošljavaju strane radnike, a sve ređe se može čuti hrvatski jezik među sezoncima na Jadranu. Prema podacima MUP-a, samo od januara do kraja maja 2025. izdato je više od 83.000 dozvola za boravak i rad, najviše upravo u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Najveći broj radnika dolazi iz Nepala – čak 17.166 njih, zatim iz BiH, Srbije, Filipina i Indije. Od ukupnog broja dozvola, blizu 7.500 izdato je za sezonske radnike, a većina njih je upravo u ugostiteljstvu.

Na forumima se vodi burna rasprava o tome zašto su plate iste kao 2017. godine, uprkos inflaciji i rastu troškova života. Mnogi Hrvati tvrde da su domaći radnici s godinama sve više potiskivani, jer strani prihvataju niže nadnice.

Jedan korisnik Reddita podelio je pozitivno iskustvo svog prijatelja koji svake godine ide na sezonu u Dubrovnik. Kako navodi, prošlog avgusta je u poznatom restoranu, zahvaljujući dobrim napojnicama, uspeo da zaradi čak 5.200 evra. Dodaje i da u Dubrovniku tokom letnje sezone ima mnogo posla, naročito u ugostiteljstvu, pa gotovo svako može pronaći nešto za sebe – od konobarisanja i rada u kuhinji, do pozicija pomoćnog osoblja u hotelima i apartmanima.

Sezona je naporna, ali onima koji su spremni da rade, prilika za solidnu zaradu svakako postoji.

Ipak, i on priznaje da je to verovatno poslednji put – za maj je dobio platu od 1.000 evra, što je, kako kaže, mogao da zaradi i u Slavoniji, ali bez sezonskog stresa i visokih troškova života na moru.

U poređenju s tim, neki su uporedili uslove rada u Hrvatskoj i Švajcarskoj – gde sezonski radnici imaju obezbeđen smeštaj, tri obroka, dva slobodna dana nedeljno i platu od najmanje 2.300 evra. U Hrvatskoj, kažu, za istu platu lokalac mora da plati stanarinu, račune i sve troškove sam.

(Telegraf Biznis/Dnevno)

Video: Obišli smo Temerinsku pasuljijadu i saznali u čemu je caka: OVO je tajna dobrog pasulja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siniša

    11. jun 2025 | 19:29

    9 sati od BG!?? Nema potrebe! To isto imate u BG! Isto ne da ne treba fakultet, nego ne treba ni diploma srednje škole, već samo partijska knjižica vladajuće stranke!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>