Bogati Hrvat poludeo jer je žena htela da ostavi 20 evra bakšiša: "Stvar je principa"

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Na popularnom hrvatskom Reddit forumu r/askcroatia povela se žustra debata o - bakšišu. Kome ih ostavljamo, zašto, kada, i najvažnije – da li smo uopšte dužni? Sve je krenulo od iskrene ispovesti jednog korisnika koji je opisao kako je reagovao kada je supruga htela da ostavi 10 do 20 evra napojnice majstorima koji su im ugrađivali klimu.

On zarađuje, kako navodi, i do 2.900 evra mesečno, dok njegova žena ima oko 1.000, ali je bio odlučan - radnicima su platili tačno dogovorenih 300 evra i ni cent više.

- Nije stvar u tih 10-20 evra, nego u principu. Plaćam uslugu, gazda treba da plati radnike. Ako je ugradnja 350 evra, platiću je. Ali ja nisam zadužen za njihove plate - poručio je.

Kaže da napojnicu daje samo kad neko to istinski zasluži, ali da ne pristaje na "društveni pritisak".

- Radije za 10 evra izvedem svoju ženu i decu na sladoled, nego da Mirko vodi svoju - dodao je u poruci koja je izazvala buru reakcija.

Supruga mu je, s druge strane, rekla da nju izluđuje kada neko ne ostavi napojnicu, jer i sama radi u kladionici.

- Da ti je plata 2.000 evra, ne bi te bilo briga da li ti neko ostavlja napojnicu - odgovorio joj je.

"Neću da me emocionalno ucenjuju"

Podršku je dobio od velikog broja korisnika.

- Napojnicu dajem samo kad ja to želim. Neću da me emocionalno ucenjuju time što je konobar na minimalcu - napisao je jedan.

- Ako je usluga bila izuzetna, mogu i da zaokružim, nekad ostavim 5 ili 10 evra. Ali da mi se to nameće - ne hvala - dodao je drugi.

U raspravi su se dotakli i tema kao što su nepravilnosti u ugostiteljstvu. Autor posta je podelio lični primer - na večeri od 850 evra dobio je 10% popusta jer nije tražio fiskalni račun, pa je konobaru ostavio 50 evra napojnice.

- A kad sam na ručku platio 1.200 evra i opet nisam dobio račun, ali ni popust – nisam ostavio ni cent. Zašto bih nagrađivao nekog ko pokušava da me prevari i još glumi da mu je svejedno? - zapitao je.

"Dala sam majstorima po 5 evra i kolače"

Mnogi su u komentarima istakli da napojnice treba davati samo kad neko zaista pokaže dodatni trud i profesionalnost.

- Frizerki ostavim 2 evra kad šišanje košta 8. Ako je sve bilo korektno – zašto da ne? Ali konobaru za dva espresa i mineralnu ne dam ništa - poručila je jedna korisnica.

- Kad su mi postavljali klimu, zaštitili su sve površine, doneli usisivač i čistili za sobom. To je usluga. Dala sam im po 5 evra svaki i ponudila kafu i kolače - nadovezala se druga.

Napojnica kao investicija

Jedan korisnik imao je posebno zanimljivo viđenje - za njega je napojnica način da obezbedi brzu uslugu.

- Majstoru za klime uvek dam 10-20 evra. Zato mi dođe isti dan kad nešto crkne, dok ostali čekaju po 10 dana - zaključio je.

(Telegraf Biznis/Dnevno)

Video: Cena 350 dinara po kilogramu, dnevnica radnicima 5.000: Počela berba crvenog zlata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>