Prodali sve i došli na Hvar, a tamo ih dočekao šok: "Nismo zadovoljni onim što smo zatekli"

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nekada su menjačnice bile simbol letnjih sezona - nezaobilazne tačke u svakom turističkom mestu. Ali, nakon što je evro zamenio kunu, većina ih je izgubila svrhu. Pojavili su se prazni izlozi, ali i nove prilike. Jedna od njih pretvorena je u neobičan, topao kutak pun mirisa Gvatemale i entuzijazma dvoje ljudi s dva kontinenta.

U Starom Gradu na Hvaru, bivša menjačnica danas je kafeterija koja oduševljava i cenama i kvalitetom kafe. Vlasnici su Antun Vlahović, poreklom s Hvara, i njegova supruga Grejs Konklin, Amerikanka s diplomom muzičke akademije i flautom u ruci.

Iz Minesote na Hvar - sa snom o dobroj kafi

Godinama su živeli u Mineapolisu, ali ih je stalno vukla ideja da se vrate (ili dođu) na Hvar. Prošle godine su spakovali život u Americi, sve prodali i doselili se na ostrvo. Antun je pokrenuo ceo projekat iz ljubavi prema kafi, a Grejs, iako i dalje radi online za muzičku platformu Tomplay, svakodnevno je u kafiću - kuva, komunicira s gostima i donosi deo američke topline u ovaj dalmatinski kutak.

"Hteli smo da ponudimo kafu kakvu bismo i sami pili"

Grejs takođe na daljinu predaje flautu, svira u gradskoj muzici i peva u lokalnom horu Stella Maris, ali fokus para ipak je kafa. Ideja se rodila iz razočaranja onim što su do tada pili po ostrvu - želeli su da ponude nešto drugačije, ali i pristupačno.

Iako nude specialty kafu, espreso kod njih košta samo 1,90 evra - tek nešto iznad prosečnih lokalnih cena. Nabavljaju sirova zrna iz Gvatemale, organski gajena i fer-trgovinom otkupljena, po ceni od 28 evra po kilogramu. Pošto su mala pržionica, često menjaju dobavljače, prateći kvalitet i ponudu.

Gosti dolaze iz celog sveta - ali i iz komšiluka

Kafić je brzo postao prepoznatljiv. Dolaze gosti iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije... a Talijane, kaže Antun, prepozna po tome što uvek naruče ristretto. Imaju i domaće goste - iz Splita, Zagreba i samog Starog Grada. Već sada imaju stalne mušterije i odlične ocene na internetu.

Plan za zimu: kafa i online prodaja

Desi se i greška - jednom je prepržio kafu, ali je to primetio tek nakon nekoliko posluženih šoljica. Uvek proba ono što sam isprži, ali, kako kaže, ni najveći entuzijazam ne može da isključi ljudski faktor.

Ne planiraju da rade samo tokom turističke sezone - plan je da kafić bude otvoren i zimi. Antun razmatra i pokretanje online prodaje kafe, uz, recimo, dostavu nastavnicama po školama. “Videćemo kuda nas to odvede”, kaže kroz osmeh.

Grejs svojim šarmom i dugogodišnjim iskustvom kao baristkinja doprinosi toploj atmosferi. Njihova kombinacija - njena otvorenost i njegova stručnost - stvorila je mesto u kom ljudi rado svraćaju.

A iza svake šoljice ostaje miris pržene kafe i priča o jednoj bivšoj menjačnici koja je dobila novi život.

(Telegraf Biznis/Dnevno)

Video: Ekipa Telegrafa obišla je jednu od glavnih pijaca u Atini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>