Aldi dodatno smanjuje sadržaj šećera u proizvodima

B. P.
B. P.    
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Kompanija Aldi Suisse, švajcarska podružnica nemačkog diskontera, ponovo je potpisala Milansku deklaraciju, kojom se, zajedno sa još 20 švajcarskih prehrambenih kompanija, dobrovoljno obavezala da će dodatno smanjiti sadržaj šećera u svojim proizvodima.

Ponovnim potpisivanjem Milanske deklaracije, Aldi potvrđuje svoju posvećenost postepenom smanjenju šećera u prerađenim prehrambenim proizvodima i napicima. Ova dobrovoljna samostalna obaveza, koju je potpisalo 20 drugih švajcarskih prehrambenih kompanija, postoji već deset godina i od tada je dovela do merljivih uspeha u različitim granama industrije. Sada su usvojeni novi, dodatni ciljevi smanjenja. Ponosni smo što dajemo delotvoran doprinos unapređenju javnog zdravlja, poručio je Jérôme Meyer, generalni direktor kompanije Aldi Suisse.

Kako ističu iz kompanije, stanovništvo u Švajcarskoj konzumira dvostruko više šećera nego što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (WHO), u proseku oko 100 grama ili 25 kocki šećera dnevno.

Prekomerna konzumacija šećera može, između ostalog, dovesti do gojaznosti i tako povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa tipa dva.

U interesu javnog zdravlja Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova (EDI) je na Svetskoj izložbi 2015. u Milanu pokrenulo "Milansku deklaraciju" za smanjenje šećera. U međuvremenu, 21 kompanija iz prehrambene i industrije napitaka, kao i maloprodaje, deo je ove inicijative. Ciljevi smanjenja odnose se na jogurte, kvark, žitarice za doručak, mlečne napitke i bezalkoholne osvežavajuće napitke.

Od uvođenja Milanske deklaracije, Aldi je uspeo da smanji sadržaj šećera u više kategorija proizvoda. Posebno su vidljivi dosadašnji uspesi kod kvarka (kremastog sira) sa smanjenjem od 31%, žitarica za doručak sa 24% i jogurta sa 19%. Takođe, kod mlečnih napitaka švajcarski trgovac beleži ohrabrujući napredak sa smanjenjem od 9%.

U okviru novog sporazuma, postavljen je cilj da do 2028. kompanije smanje sadržaj dodatog šećera u bezalkoholnim osvežavajućim napicima, kvarku, žitaricama za doručak i mlečnim napicima za dodatnih 10%, a u jogurtima za dodatnih 5%.

(Telegraf Biznis/InStore)

Video: Ekipa Telegrafa obišla je jednu od glavnih pijaca u Atini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>