Pasulj proglašen za NAJOTROVNIJU namirnicu za 2026. godinu
Botanički specijalni vrt Hamburg-Vandsbek već više od 20 godina tradicionalno proglašava „otrovnu biljku godine“. Za 2026. ovu neobičnu titulu ponosno je osvojio obični pasulj (Phaseolus vulgaris), mahunarka koju svakodnevno koristimo u Srbiji. Ovaj izbor je u ovogodišnjoj selekciji nadmašio čak i poznate otrovne biljke poput brugmansije, kukureka i likovca.
Kako prenosi nemački magazin „Kraut und Rueben“, cilj izbora je podizanje svesti o važnosti pravilne termičke obrade pasulja. Razlog je prisustvo toksina fazina u sirovom pasulju, koji može izazvati zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca i, u većim količinama, biti smrtonosan. Trovanje se obično manifestuje kroz mučninu, bol u stomaku, povraćanje i dijareju, dva do tri sata nakon konzumiranja. Pasulj takođe sadrži i lektin, poznat kao „antinutrijent“, koji smanjuje apsorpciju hranljivih materija.
Dobra vest je da se fazin potpuno neutralizuje kuvanjem najmanje 15 minuta na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa. Pažnja prilikom pripreme je ključna, jer nedovoljno kuvani pasulj može izazvati ozbiljne i opasne posledice.
(Telegraf Biznis/Politika)
Video: Otvaraju se vrata za nove privredne i obrazovne projekte sa Srbijom: Dačić iz Malija i Nigera
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ateista
Ja pasulj kuvan u mnogim kombinacijama i dodacima jedem već 60 godina i ne umreh,o čemu piše ovaj tekst objasnite nam !
Podelite komentar
Bhm
Povračaču od ovihh "pametnih"...🤢🤢🤢🤮🤮🤮🤮
Podelite komentar
Džoni
Ne znam kakav je švapski pasulj, ali ovaj naš,čak i kazahstanski je ok za sada...a i valjda je proglašeno za 2025, a ne 2026? Osim ako Švabe znaju da gledaju u budućnost...
Podelite komentar