• 0
 ≫ 

Počela izgradnja Višenamenske laboratorijske lamele u Nišu: Brnabićka položila kamen temeljac

 ≫ 

Brnabić je navela da je projekat za izgradnju lamele postojao od 1975. godine

  • 0

U Nišu je danas položen kamen temeljac za izgradnju Višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta koja će stvoriti uslove za rad istraživača, a reč je o projektu ukupne vrednosti 6,7 miliona evra.

Kamen temeljac su položili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, šefica Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Brnabić je navela da je projekat za izgradnju lamele postojao od 1975. godine, konstatujući da je bilo potrebno 43 godine za njegovu realizaciju.

- Ostvaruje se još jedan san. Kada pogledam oko sebe vidim infrastrukturu za budućnost. Tu su Naučno-tehnološki park koji otvaramo u februaru sledeće godine, studentski dom, Elektronski fakultet i višenamenska laboratorijska lamela - rekla je Brnabić u svom obraćanju nakon polaganja kamena temeljca.

Ana Brnabic

Ana Brnabić - Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Navodeći da je država u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB) započela ciklus "investicija u budućnost", Brnabić je rekla da se to najbolje vidi u Nišu, a podsetila je i da je veliki posao urađen u putnoj infrastukturi kako bi se privrednicima olakšalo poslovanje, a građanima omogućio bolji život.

- Niš će ponovo postati centar eletronske industrije i grad naprednih tehnologija. Biće jedan od centara nove, konkurentnije Srbije, koja će biti pobednik u 21.veku - istakla je Brnabić.

Ministar Šarčević je kazao da je izgradnja "novih kvadrata" i infrastukture pokazuje da je srpsko obrazovanje u ekspanziji, ističući da je važna sveobuhvatna priča o reformama u toj oblasti.

Šarčević je podsetio da država obnavlja osnovne i srednje škole, navodeći da sada postoji ambicija da se poboljša infrastruktura u visokom obrazovanju, te da se u Srbiji ponovo školuje veliki broj stranih državljana, kao pre 30 godina kada je u našoj zemlji bilo na desetine hiljada stranih studenata.

- Mislim da mnogi fakulteti mogu da pruže takvu uslugu - rekao je Šarčević i dodao da će to doprinetu ugledu zemlje, dok će fakulteti imati dodatnu zaradu.

Dubravka Negre nazvala je lepom koincidencijom što se kamen temeljac za lamelu polaže samo nekoliko dana pošto su studenti iz Novog Sada pobedili na međunarodnom takmičenju u robotici.

- Mi smo tu da državi pomognemo da studentima stvori najbolje uslove za razvoj i za sjajne rezultate. Projekat je vredan 6,7 miliona evra i deo je većeg sveobuhvatnog ulaganja u nauku i razvoj koji je država pokrenula pre nekoliko godina za šta je izdvojila 420 miliona evra - rekla je Negre.

Ona je dodala da projekat obuhvata više institucija koje će omogućiti da se razvije nauka i da se stvore bolji uslove za sve one koji su u tom procesu.

- Vlada Srbije i resorno ministarstvo imaju puno planova i ambicija. Mi smo tu da im pomognemo sa povoljnim finansijskim sredstvima - rekla je Negre.

Gradonačlenik Niša kaže da je pre nešto više od dve godine, Vladi Srbije, na čijem je čelu tada bio Aleksandar Vučić, tokom sedmodnevnog boravka u Nišu predložio nekoliko važnih projekata koji bi mogli da se realizuju i napominje da se sada to ispunjava.

- Predložili smo izgradnju strat ap centra, naučno-tehnološkog parka i projekat za višenamensku laboratorijsku lamelu. Strat ap centar je izgrađen, naučno-tehnolški park napreduje planiranom dinamikom, a danas počinjemo izgradnju lamele - rekao je Bulatović.

On je dodao da Srbija ulaže u obrazovanje i naučno-istraživačke radove.

Ana Brnabic

Darko Bulatović - Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Mančić istakao je da je danas veliki dan za taj fakultet i akademsku zajednicu u celini.

Izgradnja lamele, prema njegovim rečima, ima veliki značaj, ne samo za Niš već i za Srbiju, jer se stvara ambijent za rad istraživača u oblastima koje su važne za razvoj privrede i društva.

- Jedan od ciljeva koji želimo da ostvarimo jeste stvaranje uslova za realizaciju akademskog dualnog obrazovanja - rekao je Mančić.

Premijerka je, pre polaganja kamena temeljca, obišla radove na izgradnji Naučno-tehnološkog parka i posetila Strata o centar gde je razgovarala sa predstavnicima IT kompanija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>