Republički geodetski zavod organizuje veliku međunarodnu digitalnu konferenciju

Rešenja i procesi koje je RGZ implementirao u svom radu izuzetno su zapaženi na svetskom nivou

Republički geodetski zavod (RGZ) zajedno sa Razvojnim centrom Evropske komisije (EU JRC), Svetskom bankom, Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), Agencijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO) i Ekspertskom komisijom Ujedinjenih nacija za upravljanje geoprostornim podacima za Evropu (UNGGIM-Europe) u periodu od 18.9 – 20.9.2019. godine u Vrdniku organizuje međunarodnu konferenciju pod nazivom "Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u istočnoj Evropi".

Republički geodetski zavod izabran je za domaćina i partnera u organizaciji ovog važnog internacionalnog događaja zbog izuzetnih rezultata koje je ostvario u prethodnom periodu na polju digitalizacije svojih usluga, uvođenjem modernih tehničkih i tehnoloških rešenja i inovativnosti u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama i katastra nepokretnosti.

Nov način funkcionisanja katastra nepokretnosti, uvođenje geoprostorne platforme Geosrbija, povećanje transparentnosti i efikasnosti rada, uvođenje novih digitalnih poslovnih procesa i usluga je zapaženo od strane najrelevantnijih evropskih i svetskih institucija.

Priznanje koje je NALED u februaru ove godine uručio direktoru Republičkog geodetskog zavoda Borku Draškoviću za reformatora 2018. godine je snažno odjeknulo u Evropi i svetu zbog činjenice da je jedna institucija koja se bavi geoprostornim podacima prepoznata kao lider u digitalnoj transformaciji države i društva što je prava retkost.

Pojedina rešenja i procesi koje je Republički geodetski zavod implementirao u svom radu, izuzetno su zapaženi na svetskom nivou i prezentovani su u prethodnom periodu na skupovima u organizaciji Svetske banke, Ujedinjenih nacija, Internacionalnog udruženja geodeta i dr.

- Biti domaćin i koorganizator jednog ovako važnog internacionalnog skupa je izuzetna čast za Republički geodetski zavod i Republiku Srbiju, ali i velika satisfakcija svih zaposlenih u ovoj instituciji koji naporno rade svih ovih godina kako bi našim građanima i državi Srbiji obezbedili kvalitetnije i efikasnije usluge iz naše nadležnosti - rekao je direktor RGZ-a.

On je istakao da je, zahvaljujući radu i rezultatima, Republički geodetski zavod danas institucija u koju fakulteti iz inostranstva šalju svoje studente na višemesečnu praksu (Kraljevina Holandija i Republika Slovenija), prima inostrane delegacije u okviru studijskih poseta (Republika Gvajana, Republika Crna Gora, Republika Severna Makedonija i dr.) i organizuje važne internacionalne skupove kao što je ovaj.

- Na ovaj način Republički geodetski zavod pokazuje da je, zajedno sa Vladom Srbije i uz podršku Svetske banke, na dobrom putu da odgovori izazovima 21. veka - istakao je Borko Drašković.

Osnovna tema konferencije je važnost digitalne transformacije države i društva sa osvrtom na digitalne prostorne podatke i uvođenje inovativnih usluga koje se odnose na regionalno i prostorno planiranje, pametne gradove i poljoprivredu sledeće generacije. Cilj konferencije je da se upoznaju različite zainteresovane strane (javni sektor, privatni sektor, akademska zajednica i ostali) o značaju primene IKT tehnologija i promenu trendova poslovanja u regionu istočne Evrope.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Borko Drašković, Digitalizacija, Republički geodetski zavod, RGZ

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • C
    Crni

    A kada ce da rade ono zasta su placeni godinama?

  • I
    Imenjak

    Bolje da vratite otetu zemlju