• 2

Republički geodetski zavod organizuje veliku međunarodnu digitalnu konferenciju

Rešenja i procesi koje je RGZ implementirao u svom radu izuzetno su zapaženi na svetskom nivou

  • 2

Republički geodetski zavod (RGZ) zajedno sa Razvojnim centrom Evropske komisije (EU JRC), Svetskom bankom, Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), Agencijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO) i Ekspertskom komisijom Ujedinjenih nacija za upravljanje geoprostornim podacima za Evropu (UNGGIM-Europe) u periodu od 18.9 – 20.9.2019. godine u Vrdniku organizuje međunarodnu konferenciju pod nazivom "Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u istočnoj Evropi".

Republički geodetski zavod izabran je za domaćina i partnera u organizaciji ovog važnog internacionalnog događaja zbog izuzetnih rezultata koje je ostvario u prethodnom periodu na polju digitalizacije svojih usluga, uvođenjem modernih tehničkih i tehnoloških rešenja i inovativnosti u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama i katastra nepokretnosti.

Nov način funkcionisanja katastra nepokretnosti, uvođenje geoprostorne platforme Geosrbija, povećanje transparentnosti i efikasnosti rada, uvođenje novih digitalnih poslovnih procesa i usluga je zapaženo od strane najrelevantnijih evropskih i svetskih institucija.

Priznanje koje je NALED u februaru ove godine uručio direktoru Republičkog geodetskog zavoda Borku Draškoviću za reformatora 2018. godine je snažno odjeknulo u Evropi i svetu zbog činjenice da je jedna institucija koja se bavi geoprostornim podacima prepoznata kao lider u digitalnoj transformaciji države i društva što je prava retkost.

Pojedina rešenja i procesi koje je Republički geodetski zavod implementirao u svom radu, izuzetno su zapaženi na svetskom nivou i prezentovani su u prethodnom periodu na skupovima u organizaciji Svetske banke, Ujedinjenih nacija, Internacionalnog udruženja geodeta i dr.

- Biti domaćin i koorganizator jednog ovako važnog internacionalnog skupa je izuzetna čast za Republički geodetski zavod i Republiku Srbiju, ali i velika satisfakcija svih zaposlenih u ovoj instituciji koji naporno rade svih ovih godina kako bi našim građanima i državi Srbiji obezbedili kvalitetnije i efikasnije usluge iz naše nadležnosti - rekao je direktor RGZ-a.

On je istakao da je, zahvaljujući radu i rezultatima, Republički geodetski zavod danas institucija u koju fakulteti iz inostranstva šalju svoje studente na višemesečnu praksu (Kraljevina Holandija i Republika Slovenija), prima inostrane delegacije u okviru studijskih poseta (Republika Gvajana, Republika Crna Gora, Republika Severna Makedonija i dr.) i organizuje važne internacionalne skupove kao što je ovaj.

- Na ovaj način Republički geodetski zavod pokazuje da je, zajedno sa Vladom Srbije i uz podršku Svetske banke, na dobrom putu da odgovori izazovima 21. veka - istakao je Borko Drašković.

Osnovna tema konferencije je važnost digitalne transformacije države i društva sa osvrtom na digitalne prostorne podatke i uvođenje inovativnih usluga koje se odnose na regionalno i prostorno planiranje, pametne gradove i poljoprivredu sledeće generacije. Cilj konferencije je da se upoznaju različite zainteresovane strane (javni sektor, privatni sektor, akademska zajednica i ostali) o značaju primene IKT tehnologija i promenu trendova poslovanja u regionu istočne Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari