• 0

Master 4.0: Novih 13 programa za IT koji odgovara privredi

U okviru novog jedinstvenog danas prestavljenog Master programa 4.0 140 studenata imaće priliku da na 13 drzavnih fakulteta stiče znanja nastala povezivanjem savremenih IT znanja sa poslovnim veštinama potrebnim za razvoj digitalnih proizvoda i usluga.

  • 0
Ana Brnabic, Konferencija za novinare predsednice Vlade

Foto: Slobodan Miljevi'/Vlada RS

U okviru tog Master programa, biće četiri interdisciplinarna studijska programa koja će se sprovoditi na fakultetima u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, od oktobra, odnosno od januara 2020.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na konferenciji u Vladi Srbije da je Master 4.0, u čiju realizaciju je uloženo 23 miliona dinara, rezultat izbora najboljeg sadržaja koji odgovara potrebama tržišta IT usluga i obezbeđivanju uslova za dalji rast IT sektora.

Na svaku studijsku grupu biće upisano 15 budžetskih i 15 samofinansirajućih studenata, a preostalih pet će, kako je najavio predstavnik Info stud Stefan Salom, stipendirati incijativa ''Digitalna Srbija''.

Brnabić je rekla da će eksperti iz prakse studente učiti najsavremenijim tehnologijama i metodama u privredi čime će se obezbediti kvalitetan kadar sposoban da stvori konkurentsku prednost IT kompanija, a samim tim i dalji rast IT industrije u Srbiji.

- Ta četiri studijska programa kreirana su kroz saradnju državnih fakulteta koji donose višedecenijsku tradiciju u oblasti tehnologije, ekonomije i menadžmenta sa preko 75 uspešnih IT i kompanija iz drugih sektora, koje će omogućiti i obavezne prakse za studente - rekla je ona i dodala da će zahvaljujići programu Master 4.0 naši fakulteti prvi nastupati kao partnerske institucije, a ne kao konkurencija.

Master 4.0 programe zajednički su kreirali beogradski Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka, zatim niški i kragujevački univerzitet a tu je i program koji su partnerski razvili Mašinski i Matematički fakultet iz Beograda.

Državni sekretar Viktor Nedović rekao je da su programi kreirani na osnovu potrebe privrede, a ideja je bila da se pomogne razvoju IT stručnjaka koji nedostaju Srbiji.

Ana Brnabic, Konferencija za novinare predsednice Vlade

Foto: Slobodan Miljevi'/Vlada RS

- Međutim, to nisu samo programi iz oblasti informacionih tehnologija već i oni koji treba da unaprede i biznis i znanja iz oblasti ekonomije, finansija, pa i prava - rekao je on.

Studenti će kroz više od 130 predmeta, imati na raspolaganju 300 predavača sa najboljih domaćih i stranih fakulteta i uspešnih kompanija,

Master 4.0 programi će obuhvatiti oblasti kao što su analiza podataka, bioinformatika, internet stvari, mašinsko učenje, veštačka inteligencija, virtuelna realnost, kao i biznis predmete poput menadžmenta, finansija i računovodstva, marketinga, preduzetništva.

Dekan ETF-a Milo Tomašević rekao da je jedna od velikih prednosti Mastera 4.0 interdisciplinarnost nastala povezivanjem različitih fakulteta. Studenti će imati prilike da slušaju predavanja stručnjaka sa prestižnih američkih, španskih, danskih, francuskih, kao i univerziteta iz regiona.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović naveo da će jedinstveni spoj IT i biznis znanja pomoći nastanak nove generacije digitalnih stručnjaka u Srbiji..

Salom je rekao da studijski programi ne prate dovoljno potrebe privrede.

- Istraživanje Infostuda je pokazalo da 95 odsto IT kompanija teško nalazi kompetentne IT stručnjake. Poslodavci navode da su, nakon školovanja, studenti usmereni ili na tehnička ili na biznis znanja, dok vrlo retki imaju oba, najpotrebnije IT industriji - rekao je Salom i dodao da je to razlog zašto je pokrenut projekat.

Među IT kompanijama koje učestvuju u realizaciji programa su Microsoft, Comtrade, Infostud, Symphony, Siemens, Endava, Levi9, SAP, Saga, dok su među uključenim kompanijama iz drugih sektora i Telekom Srbija, Coca-Cola Hellenic, Metalac, EY, Raiffeisen bank, NIS i mnoge druge.

(Telegrag Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>