• 3

Naša najveća šansa: Srbija zaradila milijardu i po evra od IT usluga

Izvoz IT usluga je samo u prvoj polovini godine povećan za 30 odsto

  • 3
Internet of things, IOTA Foto: Pixabay

Srbija je u 2018. godini ostvarila milijardu i po evra izvoza IT usluga, a u prvoj polovini ove godine izvoz u tom sektoru je povećan za više od 30 odsto, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ističući da u srpskoj privredi sektor informaciono-komunikacionih tehnologija najbrže raste kada je reč o izvozu.

Ljajić je posle učešća na Kineskoj međunarodnoj konferenciji o industrijskim inovacijama CID 2019 u Sjamenu, gde predvodi delegaciju Srbije, rekao da sve zemlje u svetu održivi ekonomski rast baziraju na razvoju digitalnog društva i digitalne ekonomije uz ocenu da privreda ne može biti konkuretna bez uvođenja automatizovane proizvodnje i smanjenja troškova.

Kako je naveo, to je jedan od izazova ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje sveta, jer kod mnogih postoji otpor prema primeni dostignuća četvrte industrijske revolucije zbog straha od gubitka posla.

Kina, Rasim Ljajić Foto: Telegraf

"Ne znači da će ljudi ostajati bez radnih mesta već da će morati da stiču nove, digitalne veštine da bi bili konkurenti i produktivni u onome što rade. Mi u tome vidimo i izazov i veliku šansu za našu privredu imajući u vidu kvalitetnu, mladu obrazovanu radnu snagu'''', kazao je Ljajić novinarima i dodao da je to put da se spreči odliv mozgova.

Ministar je kazao da podaci o izvozu IT usluga govore o velikom potencijalu tog sektora da u budućnosti ima značajniju ulogu kada se govori o smanjenju spoljnotrgovinskog deficit i otvaranju novih radnih mesta.

Ljajić je ukazao na procene Evropske komisije da će 2020. godine u Evropi nedostajati 8.000 IT stručnjaka, a da će uvođenje 5G tehnologije doneti dva miliona novih radnih mesta u Evropi.

Ministar je na konferenciji podsetio da srpska kompanija Telekom u partnerstvu sa kineskim kompanijama Huavej realizuje projekat vredan 150 miliona evra koji se odnosi na razvoj optičkih mreža.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    7. septembar 2019 | 20:41

    Mi da zaradimo i 100milijardi plate ce biti 30 000din.

  • Djolence

    7. septembar 2019 | 21:52

    Sve ce to ON uzeti!

  • jovan

    7. septembar 2019 | 21:45

    To nam je jedina sansa IT sekror i proizvodnja sofisticiranih proizvoda tako mozemo da sustignemo razvijene zemlje a one priče poljoprivreda mi da hranimo pola Evrope verujte od toga nema nista, samo pamet moze novac da zaradi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>