• 1

ICT gigant od 100 milijardi $ za koga nikada niste čuli upravo je listiran u Evropi

Nešto neobično se desilo u Evropi, na berzi je odjednom tehnološki gigant vredan milijarde

  • 1

Evropa je oduvek želela da ima veliku kompaniju koja je iz ICT, a koja je sposobna da se takmiči sa gigantima poput Gugla, Fejsbuka ili Alibabe.

Preko noći, jedna kompanija je uvećala bogatstvo kontinenta zahvaljujući kompaniji za potrošače u vrednosti od 100 milijardi dolara koja se upravo našla u Amsterdamu.

Kompanija se zove Prosus, i potekla je od južnoafričkog potrošačkog internet konglomerata Naspers. Prosus donosi tržišnu kapitalizaciju od 100 milijardi dolara.

- Ovo je uzbudljiv korak napred za grupu, dajući investitorima globalne tehnologije direktan pristup našem jedinstvenom i atraktivnom portfelju međunarodnih internet preduzeća za potrošače - rekao je generalni direktor Prosus Grupe Bob van Dijk.

To samo po sebi nije potrošačko preduzeće, ne nudi, na primer, digitalne usluge pod sopstvenim brendom poput Fejsbuka ili Alibabe. Umesto toga, ulaže u portfelj globalnih internet firmi.

Najpoznatija investicija grupe je kupovina 31 odsto udela u kineskom tehnološkom gigantu Tenkentu, vlasniku popularne aplikacije za razmenu poruka Vičet. Naspers je u Tenkent 2001. godine uložio 32 miliona dolara, a sada je ulog vredan 130 milijardi dolara.

Prema novoj strukturi, Prosus želi da drži Nasperov udeo kompanije Tenkent, kao i pozicije u drugoj firmi poput ruske kompanije za društvene medije Mail.ru Group i nemačke službe za isporuku Hero Hero. Naspers želi da ostane većinski vlasnik nove kompanije.

EVROPA POKUŠAVA DA PRATI IGRU 

Novac, pare, berza,

Foto. Shutterstock

Dodavanje Prosusa amsterdamskoj berzi uzdrmala je evropski tehnološki kraj, tako da je kompanija odmah postala jedan od najvećih tehnoloških subjekata u regionu.

Evropa odavno kaska za SAD i Kinom u smislu doma za velike tehnološke kompanije. Od 20 najvećih internet kompanija po vrednosti u 2018. godini, nijedna nije imala sedište u Evropi, pokazuju podaci Svetskog ekonomskog foruma. Prošlog meseca pojavili su se izveštaji da je EU sačinila plan za suvereni fond za bogatstvo koji će ulagati u "velike potencijalne evropske kompanije“ i kineske velike tehnologije.

Naspers je prvo objavio nameru da svoje međunarodne internet aktive uvrsti pod novo ime kompanije, sada Prosus, na berzu u Amsterdamu u martu. Prosus ima i rezervnui listu na Johanesburškoj berzi.

Listajući se direktno na amsterdamskoj berzi, Prosusova lista nije privukla mnogo pažnje kao tradicionalni IPO, kaže Ken Rumph, analitičar za kapitalno istraživanje u Jeferiesu koji pokriva Naspers. Kao deo kotacije, postojećim akcionarima Naspersa biće izdate nove akcije Prosusa.

Prosus želi da trguje na berzi pod oznakom "PRKS“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amigo

    11. septembar 2019 | 17:18

    presipanje iz supljeg u prazno,,tako je amerika na papirima potonulau dug,firma koja prodaje samu sebe ,,reklama,,mamac za lakoverne koji imaju mnogo para a malo pameti

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>