• 2
 ≫ 

Sećate li se Mubadale? Evo gde je danas i kome daje sumanute količine novca umesto nama

 ≫ 

Abu Dabi ulaže stotine miliona u tehnološke inovacije na Bliskom istoku. Tako će udvostručiti investicije u tehnološki sektor sa 250 miliona dolara ulaganja u podršku startap kompanijama iz regiona Bliskog Istoka i Severne Afrike.

  • 2

Mubadala, državna investiciona kompanija u Abu Dabiju, poznata i našoj javnosti, objavila je da će njeni novi tehnički fondovi MENA investirati u kompanije i preduzetničke fondove koji pomažu u jačanju lokalnog tehnološkog inkubatora Hub71.

Hub71 je lansiran ranije ove godine kao deo šireg napora vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da diverzifikuje svoju ekonomiju, odnosno da smanji zavisnost od nafte. Majkrosoft i SoftBank su takođe partneri u ovoj šemi.

Hub71 nudi podsticaje poput kancelarijskog prostora i zdravstvenog osiguranja za podsticanje početnika za osnivanje prodavnica u regionu.

- Osnovni deo naše ponude su programi podsticaja koji smanjuju troškove poslovanja za njih, a istovremeno im pružaju povezanost u regionu - rekao je izvršni direktor Hub71 Mahmud Adi.

Države poput Abu Dabija i Dubaija u UAE, kao i druge zemlje na Bliskom Istoku, sve više upumpavaju sredstva u lokalne tehnološke ekosisteme, delom kako bi se smanjila njihova oslanjanja na industrije zavisne od nafte.

- Ovo je novo poglavlje za nas ovde u regionu oko podržavanja, ulaganja i izgradnje sjajnih tehnoloških kompanija - rekao je Ibrahim Ajami, šef kompanije "Ventures" u Mubadala Capital.

- Tokom narednih 10 do 20 godina videćete sjajne svetske tehnološke kompanije koje su potekle iz tog regiona -

Ajami je rekao da će se novi tehnički fondovi MENA graditi na deset godina iskustva kompanije Mubadala ulaganjem u tehnološke kompanije iz celog sveta.

Mubadala je započela svoj tehnološki portfelj 2007. godine sa udelom od 770 miliona dolara u američkom proizvođaču čipova Advanced Micro Devices, koji je prodao prošlog meseca nakon što je zaradio 4,25 milijardi dolara.

Kompanija je, prema najavama, trebalo da otvori i fabriku čipova u Srbiji. Prema planu, trebalo je da podigne i IT industriju u Srbiji.  Tada, te 2013. godine, godišnji obrt Mubadale procenjivao se na 55 milijardi dolara, a samo u jednoj godini njihov profit porastao je za 1,1 milijardu dirhama (229.5 miliona dolara).

Svojevremeno, Mubadala je konkurisala i kao potencijalni kupac Jat tehnike.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Edi

    21. oktobar 2019 | 16:48

    Beduini kojima se posrećilo da umesto vode imaju naftu odjednom postadoše biznismeni bez premca; to ne zvuči ubedljivo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>