≫ 

Novi zakon za paušalce najbolje trenutno rešenje, priče o "ubijanju IT" zaista nemaju smisla

 ≫ 

Predloženi zakon, kojim je predviđeno uvođenje reda u paušalni sistem oporezivanja, je najbolje moguće rešenje koje se moglo pripremiti u ovom momentu, daleko je praktičnije od onoga što se planira u zemljama regiona

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Milan
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Isto takođe servirka

    28. oktobar 2019 | 11:59

    Ako, i treba da vas oporezuju pošteno a ne programeri koji ceo dan sede i igraju igrice na kompijuteru da zarađuju puno više od nas koji pošteno radimo. Gospodo programeri i ostali kompijuteraši što vama da bude bolje nego ostalima, recimo taksistima (moj suprug je taksista i dobro znam kako je težak taj posao) ili nama koji radimo u školstvu. A kome se ide iz Srbije u inostranstvo neka se zapita kako će ga tamo prihvatiti, i kakav je to život bez porodice i prijatelja. Pa nek ide daleko mu lepa kuća...

  • Milan

    27. oktobar 2019 | 16:10

    Lepo bi bilo kada bi zakon bio primenjivan za sve podjednako. Ovde se vidi kome smeta razvoj srpske informaticko-programerske industrije pa daj da to saseku dok se još može a naši političari za šaku dolara prihvatili sve to. Šta treba, paušalcima staviti 40-50% poreza a ne garantovati im ništa, apsolutno ništa. Život u Srbiji je katastrofalan, ljudi jedva preživljavaju a industrija koja donosi 1,1 milijardu evra godišnje čistih para državi izgubiće u najmanju ruku 70% od te svote uvođenjem ovog zakona što mu dođe oko 770 miliona evra čistih para koje ulaze u zemlju. Zašto, pa tih 70% će otići u prvom talasu zbog kvalitetnijeg života u inostranstvu a od preostalih 30% dolaziće polagano. Zašto umesto davanja subvencija inostranim kompanijama te pare ne dati našem čoveku koji želi da osnuje programersku firmu i da mi imamo svoje jake firme a ne da su samo ovde ispostave stranih firmi i da one ubiraju kajmak? Mnogo je nepravilnosti, a sa ovim zakonom smanjiće se plate programerima da bi firme ostale konkurentne, programeri to neće trpeti i odnosno u tri lepe po tom pitanju. Zašto se ne pozovemo na Japanske kompanije koje cene znanje a ne Microsoft-a koji samo gleda novac a znanje tek na kraju? U Rumuniji porez za IT sektor je 0% da bi se podstakao razvoj a kod nas se taj procenat povećava, zapitajte se zašto, kome treba toliko love odjednom? Ja odoh odavde, postala nam zemlja divlji zapad a uskoro će i po pejzažu biti slična njemu tako da nemam šta da tražim gde se ne ceni čovek.

  • Petar

    26. oktobar 2019 | 19:07

    To sto u Microsoftu i Digitalnoj Srbiji rade je stvaranje restriktivnih ugovora. Microsoft je vec u Americi zglajznuo zbog udruzivanja u kartel a Altiparmakov iz Fiskalnog saveta se izlanuo da Mikrosoftu smeta trenutno stanje. Sto se tice zakona, u praksi to ne znaci ista pravila. To znaci zatvaranje granice za rad sa inostranstvom kroz poreze koji idu do 50 posto jer niko nema nameru da otvara kancelariju u Srbiji za jednog freelancera. Time pocinje stvaranje monopola lokalnih velikih igraca koji ce u zatvorenoj zemlji biti jedini izvor posla, diktirati cene rada i dovesti do neminovnog gasenja malih preduzetnika koji te cene nece moci da isprate. Sa druge strane ce zarada opasti jer nece vise biti otvorena granica da im neko parira. Pare kojom teskom mukom skupljamo u zemlji u kojoj ne postoji penzioni fond ce biti otete sto ce na period od 20-30 godina dovesti do toga da sadasnje srednje generacije i mladi sa visokom specijalizacijom i skolama nece imati nikakvu penziju pod stare dane jer ce sve pare ici u drzavnu kasu iz koje zahvatati kako kome treba kad drzava bude opet pred bankrotom. Tomic ocigledno nema problem sa tim, njegova plata je dovoljna da da drzavi I da mu ostane u slamarici...