• 6

Kina pokrenula najveću 5G mrežu na svetu, račun 18 dolara

Da li je cena previsoka?

  • 6
Internet of things, IOTA

Foto: Pixabay

Kina je zvanično pustila u rad najveću 5G mrežu na svetu, a telekomunikacioni operateri u toj zemlji nude klijentima 5G usluge po početnoj ceni od 18 dolara mesečno.

Peta generacija interneta za mobilne telefone (5G) obezbeđuje mnogo veće brzine preuzimanja i prenosa podataka, veću pokrivenost i stabilnije veze, prenosi RT.

Tri kineska operatera - Čajna mobajl, Čajna telekom i Čajna junikom - ponudili su 5G pakete po početnoj ceni od 128 juana (18 dolara) za 30 GB podataka mesečno, što kineskim korisnicima interneta omogućava pristup ultra-brzoj usluzi mobilnog interneta.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi ta cena ipak mogla biti previsoka za podsticanje šireg prihvatanja nove mreže, prenosi CNBC.

Pomenuti operateri su lansiranje 5G mreže prvobitno planirali za narednu godinu, ali su ipak ubrzali svoje planove. Komercijalne 5G usluge sada su dostupne u 50 gradova, uključujući Peking, Šangaj, Guangdžou i Šenžen, javlja CNN pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Sinhua.

U Šangaju je aktivirano skoro 12.000 5G baznih stanica za podršku pokrivenosti 5G u ključnim gradskim otvorenim zonama. Prema procenama vlade u Pekingu, više od 130.000 5G baznih stanica biće aktivirano do kraja godine kako bi se podržao rad ove mreže.

Više od 10 miliona korisnika prijavilo se za 5G pakete tri lokalna kineska operatera uoči lansiranja, objavili su lokalni mediji početkom oktobra.

Nedavno objavljen izveštaj međunarodnog udruženja za mobilnu industriju GSMA predvideo je da će Kina do 2025. prednjačiti u globalnoj 5G revoluciji sa više od 600 miliona 5G pretplatnika.

CNN podseća da su i druge zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Južnu Koreju, ranije ove godine pokrenule usluge 5G u odabranim oblastima, ali da je kineska komercijalna mreža najveća, prema istraživanju kompanije "Bernštajn riserč".

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>