• 3
 ≫ 

Već jedanaest godina ljudi širom sveta kopaju nešto što vredi 9.000 evra. Jeste li probali vi?

 ≫ 

Pre jedanaest godina, tačnije 31. oktobra, Satoshi Nakamoto – osoba (ili osobe) odgovorna za stvaranje bitkoina – pustila je white paper kriptovalute u svet.

  • 3

Objavljen 31. oktobra 2008, white paper, zvanično naslovljen, "Bitcoin: Peer-to-peer sistem elektronske gotovine“, opisao je novu, nepromenljivu, decentralizovanu peer-to-peer mrežu koja može da prati i verifikuje transakcije, a istovremeno sprečava ponovno trošenje istog novčića i stvaranje transparentne evidencije koju svako može da verifikuje u gotovo realnom vremenu.

Ovaj sistem je sadržao mogućnost prevazilaženja potrebe posrednika, poput banaka i finansijskih institucija, radi lakšeg revizijskog posla, što predstavlja veliki poremećaj u monopolizovanom polju centralizovane finansijske moći. Iako još uvek ne znamo ko je Nakamoto, ili je bio, white paper je postavio okvir za inovativnu platnu mrežu, njenu osnovnu tehnologiju blockchain i više od 1.600 altkoina koji su se pojavili od tada.

Jedanaest godina kasnije, Bitcoin kontinuirano postavlja nove rekorde za svoj mrežni hash rate – meru ukupne računarske snage koja je uključena u potvrđivanje transakcija na blockchainu u bilo kom trenutku. Veća snaga i više učesnika uspostavljaju veću sigurnost mreže i osiguravaju širenje potencijala profitabilnosti rudarenja Bitcoina.

Poznata po svojoj volatilnosti, vrednost Bitcoina je sigurno pružala obilje zabave tokom godina. Krenula je od vrednosti od 0,003 dolara u martu 2010, do toga da je prešla granicu od 20.000 dolara tokom čuvenog rasta u decembru 2017.

Ostale prekretnice koje zaslužuju da budu istaknute uključuju kumulativne naknade za transakcije Bitcoina koje su sredinom oktobra prelazili milijardu dolara, a izrudareno je 85% ukupnog limita ponude to jest zaliha Bitcoina u opticaju početkom avgusta, što je ostavilo samo 3,15 miliona novih kovanica za rudarenje u budućnosti.

Bitcoin je ogromna kontradikcija: s jedne strane, ustanovljen je u logiku koja dolazi sa matematikom i kriptografijom, a s druge strane je veoma nepredvidiv i misteriozan. Iako je nemoguće predvideti budućnost, sasvim je sigurno da će kriptovaluta i dalje inspirisati, ljutiti i izazivati one koji obraćaju pažnju, a sigurni smo i da ćemo u isto vreme sledeće godine proslaviti 12. godišnjicu datuma objavljivanja white paper-a.

Video: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi kopali Bitkoin

(Telegraf Biznis/TNW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    4. novembar 2019 | 16:19

    NISAM LUD DA PROBAM JER ZNAM DA SU OVDE U SVICI SVOJIM RADNICIMA U BANKAMA ZABRANILI BITKOIN !!! MNOGI SU IZGUBILI SVOJE USTEDJEVINE TVRDO STECENE!!! NESUNNJAM DA JE DOBRO ZA MILIJARDERE I MULTIMILIJARDERE!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>