• 0

Suosnivač Vikipedije nudi alternativu za Fejsbuk i Tviter

Wikitribune nikada nije zaživeo, pa sada Wales menja taktiku.

  • 0
Telefon, društvene mreže, četovanje, poruke

Foto: Profimedia

Pre dve godine, suosnivač Vikipedije, Jimmy Wales, lansirao je Wikitribune, online publikaciju koja je imala za cilj da se bori protiv lažnih vesti originalnim pričama reportera i "građana novinara“.

Wikitribune nikada nije zaživeo, pa sada Wales menja taktiku. Wikitribune se ponovo pokreće kao WT:Social, sajt društvene mreže i platforma za deljenje vesti. Wales se nada da će to biti alternativa Facebook-u i Twitter-u.

Kao i te platforme, WT:Social će dozvoliti korisnicima da dele članke. Međutim, WT:Social će se finansirati donacijama, a ne oglašavanjem.

- Poslovni model kompanija koje drže društvene mreže, i čistog oglašavanja, je problematičan - rekao je Wales za Financial Times.

- Ispada da je veliki pobednik nekvalitetni sadržaj. Za razliku od Facebook-a i Twitter-a, koji koriste algoritme da postavljaju postove s najviše komentara ili lajkova na vrh, WT:Social će prvo prikazati najnovije. U budućnosti će možda dodati dugme "upvote“ -

WT:Social će takođe podržati male zajednice koje imaju određenu nišu. WT:Social obećava: - Podsticaćemo okruženje u kome se uklanjaju korisnici sa lošim namerama, jer je to ispravno, a ne zato što odjednom utiče na našu suštinu -

Ovoj mreži će moći besplatno da se pridruži svako, ali u ovom trenutku morate da se prijavite na listu čekanja, donirate ili pozovete prijatelje. Za samo mesec dana, mreža već ima 50.000 korisnika, rekao je Wales za FT dodajući  - Očigledno da ambicija nije 50.000 ili 500.000, već 50 i 500 miliona -

(Telegraf Biznis/PC Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>