• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čak 33 savezne države SAD tužile Metu: "Instagram ugrožava mentalno zdravlje mladih"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Navodi se da Meta rutinski prikuplja podatke o deci mlađoj od 13 godina, bez pristanka njihovih roditelja

  • 0
Instagram logo Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Grupa od 33 savezne države SAD, uključujući Kaliforniju i Njujork, podnela je tužbu protiv kompanije Meta zbog, kako se navodi, nanošenja štete mentalnom zdravlju mladih i svesnog dizajniranja funkcija na Instagramu i Fejsbuku koje decu čine zavisnom od tih društvenih mreža.

U tužbi podnetoj sudu u Kaliforniji dodaje se da Meta rutinski prikuplja podatke o deci mlađoj od 13 godina, bez pristanka njihovih roditelja, što predstavlja kršenje saveznog zakona, prenosi AP.

"Deca i tinejdžeri pate od lošeg mentalnog zdravlja, a za to su krive kompanije društvenih mreža, poput Mete", rekla je njujorška državna tužiteljka Letiša Džejms.

Ona je dodala da je kompanija profitirala od dečjeg bola - "namerno dizajnirajući svoje platforme sa manipulativnim karakteristikama koje čine decu zavisnima od nji, istovremeno snižavajući njihovo samopoštovanje".

Istraživanje Istraživačkog centra Pju pokazalo je da oko 95 odsto mladih, uzrasta od 13 do 17 godina u SAD, koristi društvene mreže, a više od trećine njih izjavilo je da ih koristi "skoro konstantno".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>