• 0

Da li je digitalna transformacija velika šansa i za mala i srednja preduzeća u Srbiji?

Digitalna transformacija promenila je pravila tržišne utakmice gotovo preko noći. Stabilne i velike korporacije stavila je pred izazov, a novu šansu dala je malim i novoosnovanim kompanijama.

  • 0

Kako na globalnom, digitalna transformacija velika je prilika i na lokalnom nivou - za naša mala i srednja preduzeća, koja sa 874.000 zaposlenih, učešćem od 57 odsto u bruto društvenom proizvodu i 15 u profitu predstavljaju stub i glavni pokretač nacionalne privrede.

Sa dolaskom novih tehnologija uspeh više nije garantovan najvećima, već najbržima i najspremnijima na promene koje po prirodi stvari najlakše padaju malim kompanijama.

Takođe, u procesu transformacije nisu presudni ni resursi.

Štaviše, vlasnicima malih i srednjih preduzeća u Srbiji od nedavno je na raspolaganju potpuno besplatan alat koji može značajno da im pomogne u procesu digitalizacije poslovanja – bez dodatnih ulaganja.

U pitanju je "Naša mreža“, prva besplatna biznis aplikacija razvijena u Srbiji i na srpskom jeziku, koja svojim članovima na raspolaganje stavlja veliku bazu besplatnih informacija, pojašnjena procedura, dokumenta, obrazaca, kao i pregršt popusta i pogodnosti za posao.

Jedinstvena funkcionalnost ove platforme je digitalna nabavka. Ona vlasnicima biznisa omogućava da raspišu ili se prijave za neku od otvorenih nabavki – jednostavno, brzo i bez ijednog papira. U ovom procesu ne presuđuju veličina kompanije, poslovna ili lična poznanstva, već samo kvalitet robe i usluga koje se nude. Zbog toga je digitalna nabavka sjajna prilika za vlasnike malih i srednjih biznisa da svoje poslovanje i dobar glas o onome što rade prošire van granica lokalne zajednice.

Najzad, najznačajnija prednost je virtuelni prostor koji stimuliše i pomaže svojim članovima da se umreže, da učvrste postojeća i izgrade nova i stabilna poslovna partnerstva. Kao takva ova aplikacija najbolji je primer nove tehnologije podređene jednom cilju – da posao radi i razvija se!

Dakle, bilo da već imate svoj posao ili planirate da ga pokrenete, naoružajte se besplatnim alatima i spremite se da ispišete prvo poglavlje u tržišnoj priči 21. veka.

Iskoračite tamo gde nije gužva, van zone komfora i ne zaboravite, iako vas možda čeka dug put do cilja, vi ste favorit, a ne autsajder.

(Autor: Branka Pudrlja Durbaba, glavni direktor za tržište Vip mobile)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke