• 0
 ≫ 

Da li je digitalna transformacija velika šansa i za mala i srednja preduzeća u Srbiji?

 ≫ 

Digitalna transformacija promenila je pravila tržišne utakmice gotovo preko noći. Stabilne i velike korporacije stavila je pred izazov, a novu šansu dala je malim i novoosnovanim kompanijama.

  • 0
Digitalna transformacija, Branka Pudrlja Durbaba, Biznis kolumna

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock/Ziga Intihar

Kako na globalnom, digitalna transformacija velika je prilika i na lokalnom nivou - za naša mala i srednja preduzeća, koja sa 874.000 zaposlenih, učešćem od 57 odsto u bruto društvenom proizvodu i 15 u profitu predstavljaju stub i glavni pokretač nacionalne privrede.

Sa dolaskom novih tehnologija uspeh više nije garantovan najvećima, već najbržima i najspremnijima na promene koje po prirodi stvari najlakše padaju malim kompanijama.

Takođe, u procesu transformacije nisu presudni ni resursi.

Štaviše, vlasnicima malih i srednjih preduzeća u Srbiji od nedavno je na raspolaganju potpuno besplatan alat koji može značajno da im pomogne u procesu digitalizacije poslovanja – bez dodatnih ulaganja.

U pitanju je "Naša mreža“, prva besplatna biznis aplikacija razvijena u Srbiji i na srpskom jeziku, koja svojim članovima na raspolaganje stavlja veliku bazu besplatnih informacija, pojašnjena procedura, dokumenta, obrazaca, kao i pregršt popusta i pogodnosti za posao.

Jedinstvena funkcionalnost ove platforme je digitalna nabavka. Ona vlasnicima biznisa omogućava da raspišu ili se prijave za neku od otvorenih nabavki – jednostavno, brzo i bez ijednog papira. U ovom procesu ne presuđuju veličina kompanije, poslovna ili lična poznanstva, već samo kvalitet robe i usluga koje se nude. Zbog toga je digitalna nabavka sjajna prilika za vlasnike malih i srednjih biznisa da svoje poslovanje i dobar glas o onome što rade prošire van granica lokalne zajednice.

Najzad, najznačajnija prednost je virtuelni prostor koji stimuliše i pomaže svojim članovima da se umreže, da učvrste postojeća i izgrade nova i stabilna poslovna partnerstva. Kao takva ova aplikacija najbolji je primer nove tehnologije podređene jednom cilju – da posao radi i razvija se!

Dakle, bilo da već imate svoj posao ili planirate da ga pokrenete, naoružajte se besplatnim alatima i spremite se da ispišete prvo poglavlje u tržišnoj priči 21. veka.

Iskoračite tamo gde nije gužva, van zone komfora i ne zaboravite, iako vas možda čeka dug put do cilja, vi ste favorit, a ne autsajder.

(Autor: Branka Pudrlja Durbaba, glavni direktor za tržište Vip mobile)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>