• 0
 ≫ 

Industrija od koje smo postali zavisni imala je čudnu 2019: Šta to znači za 2020?

 ≫ 

Analitičari i investitori misle da je 2019. bila udar na inače solidan put ka dobicima za kompanije za proizvodnju poluprovodnika

  • 0
kompjuter, čip, ploča, computer processor Foto: Ronalds Stikans / Panthermedia / Profimedia

Za industriju poluprovodnika 2019. je bila najbolja i najgora godina - sve u jednom: Zalihe vezane za čipove su se pokazale svojim najboljim performansama u jednoj deceniji, dok se prodaja smanjivala brzinom koja nije viđena od poslednjeg ekonomskog pada.

Indeks poluprovodnika + 0,28%, porastao je 60,1% u 2019. godini, što je bilo njegova najsnažnija performansa od 2009. godine.

Do ovog poteza došlo je uprkos velikim padovima zarada i prihoda za većinu kompanija sa čipovima - Udruženje industrije poluprovodnika nedavno je prognoziralo pad prodaje od 12,8% u godini, što bi bio najgori pad od 2009. godine.

Otkuda tolika razlika?

Pa, analitičari kažu da su 2018, godinu rekordne prodaje, podstakli kupci koji su stvarali ogromne zalihe kako bi nadmašili potencijalne kineske tarife i cene u memorijskim čipovima koji su u porastu. Sada, kako su se te zalihe iskoristile i strahovi od trgovinskog rata smanjili, očekuje se da će se 2020. godina nadomestiti tamo gde je zakazala 2018. - uz očekivanja da će većina potrošačkih proizvoda biti "pametna" zahvaljujući čipu.

- Ljudi pokušavaju da inteligenciju "uglave" svuda - rekla je Maribel Lopez, glavna analitičarka iz kompanije Lopez Risrdž.

- Svi su se dobro snašli i mislim da će se trka nastaviti i u 2020. godini, jer se potreba za inteligentnim hardverom ne menja, već se samo širi. Mislim da ćemo imati još jednu sjajnu godinu za čipove - rekla je Lopez.

Tokom godine postojale su sumnje od analitičkih investitora, ali činilo se da su krajme godine ipak bili optimisti. Čak je i Morgan Stanli odustao od svog pogleda na sektor rekavši da je "očigledno pogrešno“ s obzirom na performanse sektora u 2019. godini.

- Svakako, vidimo snažan rast sadržaja usredsređen na AI i automobile, ali bismo takođe ukazali na tržišta poput potrošača i računara koji opadaju, a pametni telefoni dugoročno rastu, uprkos povraćaju koji se očekuje sa 5G u naredne dve godine - rekli su u Morgan Stenliju.

Najistaknutiji čipovi tokom 2019. bili su oni Advanced Micro Devices Inc. AMD (rast od 20 %). Intel Corp. INTC (rast 27,5%), Broadcom Inc. AVGO ( 24,3%) i Maxim Integrated Products Inc. MXIM (21%)

Video: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi kopali Bitkoin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>