• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina pokreće fond od 40 milijardi dolara za ovaj sektor: Oštar odgovor na mere Vašingtona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Si Đinping dugo je naglašavao potrebu Kine da postigne samodovoljnost u sektoru poluprovodnika

  • 0
Kina Amerika zastave Foto: Tanjug/AP

Kina planira da pokrene novi investicioni fond, koji ima za cilj da prikupi oko 40 milijardi dolara za sektor poluprovodnika, rekla su dva izvora upoznata u slučaj za Rojters.

Ovo će verovatno biti najveći od tri fonda, koje je pokrenuo Kineski investicioni fond za industriju integrisanih kola, takođe poznat i kao Veliki fond.

Cilj od 300 milijardi juana (41 milijardu dolara) nadmašuje slična sredstva iz 2014. i 2019. godine, koja su, prema vladinim izveštajima, prikupila 138,7 milijardi juana, odnosno 200 milijardi juana.

Jedan od glavnih oblasti investicije biće oprema za proizvodnju čipova. Predsednik Si Đinping dugo je naglašavao potrebu Kine da postigne samodovoljnost u sektoru poluprovodnika.

Ta potreba je postala još hitnija nakon što je Vašington uveo niz mera za kontrolu uvoza u poslednjih nekoliko godina, navodeći strah da bi Peking mogao da koristi napredne čipove za jačanje svojih vojnih sposobnosti.

Kinesko ministarstvo finansija planira da doprinese sa 60 milijardi juana, rekao je jedan od izvora. Drugi saradnici se nisu mogli odmah saznati.

(Telegraf Biznis)

Video: Ceremonija završetka izgradnje dela Evroazija trejding centra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>