• 1
 ≫ 

Posle osam godina prvi put skaču cene domena

 ≫ 

Iz ovog ugla ništa ne može da se učini, jer će se samo ažurirati cene koje su već dogovorene sa ministarstvima, i praktično bi one tada stupile na snagu

  • 1
Internet

Pixabay.com

Posle osam godina, cene .com domena mogle bi da skoče po prvi put. ICANN, grupa odgovorna za nadgledanje internet domena najvišeg nivoa, blizu je davanja konačnog odobrenja za ova poskupljenja.

Cena .com domena će rasti u narednih 10 godina.

Trenutna cena .com domena od 7,85 dolara na godišnjem nivou važi od 2012. godine. To potrošačima ništa ne znači, jer oni koji registruju domene uglavnom su imali više ili niže cene od ove, prenosi PC Press. Prema sporazumu koji je predložen, cena bi trebalo da u narednih 10 godina poraste na gotovo 13,50 dolara po domenu.

Ovaj sporazum omogućavaju Verisign-u, koji ima ugovor za nadgledanje .com domena, da podiže cenu do 7% godišnje tokom većeg dela naredne decenije. Po tome Verisign bi praktično samo u 2024. i 2025. pauzirao povećanja, dok bi tokom ostalih godina, do 2029. podizao cenu svake godine.

Sve ovo bi praktično značilo da će cene zakupa .com domena rasti na globalnom nivou svake godine, što će automatski povećavati i troškove onih koji imaju zakupljene domene, a to dalje može da proizvodi još ekonomskih posledica i rast cena u drugim segmentima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    18. februar 2020 | 15:49

    Cena .com domena je 8.88$ kada ga kupujete ta ali kada se obnavlja domen na godinu dana onda je cena 12.98$.To sto pricaju da cene nisu rasle od 2012 godine jeste laz jer domen je kostao oko 6.60$ pre vise od pet godina a sad kosta oko 9$ sto znaci da je cena rasla.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>