• 7

Sumnjali ste u bitkoin? Upravo je dokazao da može biti najbolja valuta na svetu

Bitkoin je na nešto više od 9.000 dolara

  • 7
bitkoin

Foto: Pixabay

Ovo je veoma važna nedelja za bitkoin, a kao što smo najavili, reč je o novoj podeli kada je rudarenje te kripto-valute u pitanju. Bitkoin je svoje treće prepolovljenje prošao prilično mirno, pa je u trenutku pisanja ovog teksta vredeo 9,121 dolara.

Šta to zapravo znači? Sada je teže rudariti bitkoin, pa je njihov ukupan broj još manji, tako da je i nagrada upola manja.

Rudari su nagrađeni sa 6,25 bitkoina za svaki novostvoreni blok (prethodno 12,5). Zbog toga je sada teže rudariti nove bitkoine jer je snabdevanje ograničeno, što bi se trebalo odraziti na stalno rastuću cenu.

Suprotno se događa sa valutama pojedinih zemalja. Mnoge centralne banke, u nastojanju da spreče tešku recesiju, neumorno štampaju dolare, evre, funte, jene... Kripto zajednica zato tvrdi da ima smisla kupovati bitkoine, jer će običan novac vredeti sve manje i manje zbog svih triliona koje centralne banke upumpavaju u finansijski sistem.

bitko

Foto: Printscreen/coinmarketcap

Zbog toga će pre ili kasnije doći do opšteg rasta cena. Bitkoin bi u ovom slučaju bio sličan osiguranju zaštite od inflacije koju je nekad pružalo zlato, a zbog čega su i neki renomirani investitori nedavno počeli kupovati bitkoin.

Ogromna akcija Sjedinjenih Država, kao i ostalih vlada i centralnih banaka širom sveta izazvala je strah od inflacije i gomilanja duga izvan kontrole. Međutim, ulagači su se okrenuli sigurnosti dolara otkako je počela korona kriza.

U svetu u kome investitori i dalje traže zaštitu svojih portfelja od ponašanja svetskih centralnih banaka, bitkoin, kao i ostale digitalne valute čije se snabdevanje programirano definisalo da bi se smanjilo sve dok ne dostigne svoj maksimum, čini se kao savršena zaštita za sve portfelje investitora

Ako bitkoin uspešno preraste u imovinu sigurnog utočišta i zaštitu od inflacije, neki analitičari vide kako se rast njegove vrednosti ubrzava u sledećih nekoliko godina, što bi ga moglo podići i na rekordni nivo od 20.000 dolara.

Pitali smo i Mlađena Merdovića koji je predsednik Bitkoin asocijacije Srbije, ali i jedan od pionira kada je reč o plaćanju kripto-valutama ovde, gde je bitkoin sada u vreme korone. O tome čitajte u posebnoj vesti OVDE.

Video: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi kopali Bitkoin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaktus

    14. maj 2020 | 08:26

    Jedina mu je mana sto ne postoji...pre bih uzeo pare iz monopola.

  • 1111

    14. maj 2020 | 17:42

    A ko ga je video kako izgleda? I naravno u americi je naj vishe bitcoina. I kad ga ameri prodaju onda ce padati u sunovrat. Bolje mi da kupim ektar njivu nego jedan bitcoin. Ps. Za beogradjane. Njiva je ono shto ste napustili pa sad ne znate shta to beshe.

  • 47304

    16. maj 2020 | 22:04

    To sad štede na boji i papiru a da o kovanicama ne pričamo . A vrednost , onoliko koliko meni taj dan odgovara !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>