• 0

"Firme su za nekoliko meseci preskočile pet godina. Imperativ je ubrzana digitalizacija"

On predlaže da se u junu organizuje okrugli sto posvećen razvoju novih digitalnih usluga i platformi

  • 0
Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pandemija je pogurala i ubrzala digitalnu transformaciju kompanija koje su, suočivši se sa izazovima u novim okolnostima, na ovom planu za nekoliko meseci preskočile pet godina - kaže predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, i poručuje da imperativ mora biti nasatavk ubrzane digitalizacije.

- Mi već danas, zahvaljujući globalnoj zdravstvenoj krizi, kada je reč o digitalnom poslovanju živimo i radimo kao da je 2025. godina. Naš imperativ mora da bude dalje jačanje digitalnih servisa i platformi, posebno onih posvećenih malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima - rekao je Čadež na video sednici Odbora za jedinstveno tržište Evrokomore.

Pandemija je, prema njegovim rečima, pogurala i toliko ubrzala digitalnu transformaciju naših kompanija, da su one, suočivši se sa izazovima u novim okolnostima, za nekoliko meseci preskočile pet godina.

"Da bi se trend ubrzane digitalizacije nastavio, kompanijama će biti potrebna naša pomoć, a opstanak i dalji razvoj komora zavisiće koliko uspešno svojim servisima budemo odgovorili potrebama svojih članica, podrškom u konkretnim poslovima, ali i angažovanjem na zaokruživanju propisa i pojednostavljivanju birokratskih procedura", navodi se u saopštenju PKS.

Podseća da je uspešna realizacija zajedničkih projekata u okviru Evrokomore, posvećenih digitalizaciji, kao što je Digipilot, pokazala da su redovni sektorski i ekspertski sastanci najbrži i najefikasniji način da se dođe do konkretnih rešenja potrebnih privredi.

Ističući da je većina privrednih komora digitalizovala svoje servise, predsednik PKS je predložio da se u junu organizuje okrugli sto posvećen razvoju novih digitalnih usluga i platformi sa ciljem da se razmene iskustva i kreiraju nova rešenja koja će pomoći kompanijama da razvijaju svoje biznise, nastave ili počnu digitalnu transformaciju.

Na današnjem sastanku Odbora za jedinstveno tržište Evrokomore usvojen je Predlog razvoja digitalnih usluga koji se fokusira na edukaciju i obuke za kompanije, kako bi uspešno digitalizovale poslovanje, smanjenje birokratije kroz jačanje onlajn servisa, osnivanje inovativnih habova, kao i IT bezbednost.

Učesnici sastanka, predstavnici Evrokomore i Evropske komisije, saglasni su da je pandemija pred velike izazove stavila celu EU, evropsku ekonomiju i jedinstveno tržište koje, kako su istakli, treba da bude u fokusu i nakon krize, rasterećeno od previše administracije.

Video: Čadež: Razmatramo pokretanje fonda za pomoć najugroženijima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>