• 0

Skandal nastavlja da trese Evropu: Uhapšen šef Vajerkarda. Zna gde su 2 milijarde € keša?!

Braun je ranije tvrdio da je kompanija možda žrtva veće prevare

  • 0
Wirecard Foto: Shutterstock

Generalni direktor kompanije Vajerkard (Wirecard) Markus Braun upravo je uhapšen u Nemačkoj.

Braun je uhapšen posle izbijanja afere kada je revizor otkrio da fali 2,1 milijarda dolara. On se sumnjiči da je verovatno sam "duvao" bilans stanja i nameštao transakcije kako bi kompanija postala privlačna investitorima i kupcima.

Ovim je otvorena crna rupa koja će verovatno progutati ovu kompaniju za platni promet. Braun se predao sinoć i danas će biti predat sudiji koji će odlučiti hoće li on ostati u pritvoru.

Kompanija Vajerkard, podsetimo, našla se u centru skandala kada je objavljeno da na računima firme nedostaje 2 milijarde dolara. Za samo tri dana, akcije kompanije su se stropoštale za 85 odsto.

Kompanija je priznala da je revizori nisu uspeli da nađu novac, jer verovatno nikada nije ni postojao. To je samo produbilo krizu u ovoj nemačkoj kompaniji koja je svojevremeno smatrana zvezdom nemačkog tehnološkog sektora.

Vrednost akcija pala je za 85 odsto, i tako obrisala tržišnu vrednost od 12, 5 milijardi dolara. Sve to deslo se za tri dana, a počelo je kada je EI, njen revizor odbio da potpiše račune kompanije.

Generalni direktor Markus Braun koji je danas uuhapšen, podneo je ostavku nakon što je EI saopštio da ne može da locira keš, koji čini otprilike četvrtinu imovine kompanije. Pre nego što je otišao, Braun je rekao da je kompanija možda žrtva veće prevare.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>