• 1

Rešen problem srpskih frilensera, mogu da uzmu svoj zarobljeni novac: Jača kontrola posle afere

U procesu smo da obezbedimo korisnicima kartica da opet mogu da prebacuju sredstva na svoje lokalne bankovne račune, obećali su iz Pejonira

  • 1
Wirecard

Foto: Pixabay, Wikimedia

Nemački ministar finansija Olaf Šolc kaže da želi da uvede promene u sistemu za nadzor finansijske industrije u Nemačkoj kako bi se ubuduće sprečili računovostveni skandali poput onog u čijem središtu se nedavno našla kompanija za digitalno plaćanje Vajerkard.

Šolc je za nemačke medije rekao da namerava da agenciju zaduženu za finansijski nadzor ovlasti da u bilo kom trenutku može da vrši provere, kao i da nadzire velike kompanije koje upravljaju sistemima plaćanja, čak i ako ne spadaju striktno u finansijske institucije.

Podsetimo, minhenski Vajerkard je nedavno podneo zahtev za pokretanje stečaja pošto revizori nisu pronašli njegove bankovne račune na Filipinima na kojima je trebalo da se nalazi 1,9 milijardi evra.

Bivši generalni direktor Vajerkarda potom je uhapšen, pa pušten uz kauciju, dok se nekadašnji glavni operativni direktor kompanije nalazi u bekstvu.

Problem za naše državljane

 

To je izazvalo problem i mnogim našim državljanima koji imaju platne kartice povezanih sistema, kao što je na primer Pejonir.

U Fejsbuk grupi "Payoneer Srbija" ljudi su takođe delili ove informacije, pitajući se šta će biti sa njihovim novcem. A prema našim saznanjima, mnogima su bile zarobljene ogromne količine novca.

U međuvremenu, srećom, Pejonir je objavio na svom blogu da je problem koji je nastao zbog Vajerkarda rešen, a korisnicima su opet aktivirane kartice.

Korisnici novac mogu podizati sa bankomata, trošiti ih onlajn ili u prodavnicama.

- U procesu smo da obezbedimo korisnicima kartica da opet mogu da prebacuju sredstva na svoje lokalne bankovne račune. Ove usluge biće aktivirane u ponedeljak, 6. jula - rekla je u petak glavna operativna službenica Pejonira Keren Livaj.

U narednom periodu uplate neće ići na kartice, već na Pejonir račun.

Što se tiče izdavanja novih kartica, Pejonir će svoje korisnike kontaktirati čim bude imao rešenje za nove kartice.

Iz Narodne banke Srbije (NBS) rečeno da kompanija Vajerkard koja posluje u Nemačkoj nije pružalac finansijskih usluga u Republici Srbiji, nema dozvolu NBS i nije predmet njenog nadzora, niti su to povezana lica ovog društva.

- Našim korisnicima je privremeno onemogućeno korišćenje onih iznosa elektronskog novca Pejonira koje su prebacili na navedene kartice. Kako se može videti iz objave nadležnog regulatora FCA, navedeno je učinjeno upravo kako bi se zaštitila sredstva korisnika, tj. kako bi se sprečili bilo koji odlivi novca pre nego što se utvrdi da su sva novčana sredstva zaštićena na odgovarajući način, u skladu sa propisima Engleske - kažu u NBS.

U svom blogu, nadležni Pejonira su istakli da već 15 godina ponosno opslužuju svoje korisnike u preko 200 zemalja i teritorija širom sveta i da neće ostaviti svoje klijente na cedilu.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>