• 10

Ljudi prvi put seli u superbrzi voz: Ići će brzinom 1000 km/h, Beograd jedna od stanica?

, Telegraf Biznis

Beograd se pominje kao jedna od mogućih stanica

  • 10
Virgin Hyperloop, Virdžin hiperlup

Foto: Virgin Hyperloop / Promo

Prošlo je nekoliko godina od kada je Ilon Musk predstavio Hyperloop, super-brzi voz koji će se kretati kroz vakuumske cevi brzinama većim od 1000 km/h. Otada su sličan voz počele da razvijaju i druge kompanije u svetu.

Kompanija Virgin Hyperloop po prvi put je testirala svoj superbrzi sistem prevoza i to u pustinji u Nevadi. Radi se o sistemu koji se sastoji od vagona u obliku kapsula koji lebde u vakuumskom tunelu. Pokreće ih električni motor.

Dvoje putnika zasad je isprobalo novi sistem, koji je za početak dostigao brzinu od 172 km/h. Putnici su bili radnici kompanije, a 500 metara su sa Hyperloopom prešli za 15 sekundi. Planiraju da Hyperloop u budućnosti ide brzinom i većom od 1000 km/h.

Hyperloop nije jedina ni prva kompanija koja se razvila ovakav ili sličan sistem, ali prvi su koji su njime prevezli ljude.

hiperlup,

Beograd je viđen kao čvorište/Foto: Printscreen

I dok se priprema tek sve za početak gradnje metroa u Beogradu, šuškalo se da je Hyperloop linija super-voza mnogo bliža realnosti. Stanica u našem glavnom gradu bila bi čvorište za druge delove sveta, što bi sigurno bio i veliki plus za turizam.

Još uvek je sve na nivou teorije. Na fotografiji iznad pogledajte kuda bi stanice prolazile, kako je Maks zamislio.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gavrilo

    Metro se "gradi" vec 50 godina, pa ni traga od njega, a super brzi voz ce se samo spominjati pred izbore, kao izlizano obecanje "samo sto nije stigao"!

  • Milorad

    Prvi parni voz je dostigao brzinu 163kmh i sad dostigniće od 174

  • Bilo

    Ovo treba spojiti na beogradski metro pa da Srbija dobije izlaz na more preko Italije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke