• 0

Jedna od prvih uspešnih priča Silicijumske doline napušta ovo kultno mesto i nisu jedini

U doba Korone sve je manje potrebe za odlaskom u poslovne prostorije

  • 0
Kancelarija, posao, biznis

Foto: Shutterstock

Hevlet Pakard Enterprajz je poslednja kompanija u nizu koja je odlučila da se udalji od Silicijumske doline i da svoje prostorije preseli iz San Hozea u Kaliforniji u Hjuston u Teksasu.

- Najveći hab za zapošljavanje ove kompanije nalazi se u Hjustonu, gde je i atraktivno tržište za regrutovanje budućih talenata, kao i mesto na kom kompanija gradi najnoviji kampus - navela je kompanija.

Nejasno je na koliko se radnika ovo preseljenje odnosi. U kompaniji tvrde da neće biti nikakvih otpuštanja zbog promene lokacije, a HPE će zadržati kampus u San Hozeu.

Pandemija je dala izgovor brojnim kompanijama čije se prostorije nalaze u Silicijumskoj dolini, izgovor da napuste Kaliforniju.

Bez mnogo potrebe da svakog dana odlaze u poslovne prostorije, mnogi su počeli da se propituju da li su im potrebni toliki trošovi, kao i visoke takse koje ima Kalifornija.

Ipak, odlazak HPE je najzapaženiji, jer je ova kompanija jedna od prvih uspešnih priča iz Silicijumske doline. Kompanija je nastala u garaži u Palo Altu, partnerstvom Bila Hevleta i Dejva Pakarda, a 2015. godine kompanija se podelila na HPE i na proizvođača hardvera HP Inc, koji ostaje u Dolini.

Svetski ekonomski forum u Davosu

Antonio Neri, prvi čovek HP-a, Foto: Tanjug/AP

Udaljavanje od poslovnih prostorija i smanjenje troškova za iste u godini pandemije postao je trend. Iz Kalifornije je ranije otišla i softverska kompanija Palantir Tehnologije, a to jenedavno učinila i firma Dropboks.

Ipak, i dalje ima kompanija koje pored toga što dozvoljavaju radnicima rad od kuće, zadržavaju i skupe poslovne prostorije.

Tako Tviter i Skver puštaju radnike da rade od kuće "zauvek", a Majkrosoft će im ponuditi fleksibilnije radno vreme uz mogućnost rada od kuće. Čelni čovek Fejsbuka Mark Zakerberg predvideo je da će Facebook CEO Mark Zakerberg predvideo je u maju da će 50 odsto rad ika u narednoj deceniji preći na rad od kuće.

Video: Najgori neprijatelji virusa su dijamanti: Zlatar napravio masku vrednu 10 miliona

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke