• 30

Gde su danas 4 studenta iz Beograda koji su kupili bitkoin 2008? Novčić ruši rekord, ide na 20.000$

"Ko poznaje bitkoin, ovo mu nije neočekivano", kaže naš sagovornik

  • 30
Bitkoin kriptovaluta novac online

Foto: Shutterstock

Kameron i Tajler Vinklvos, blizanci koji su postali milijarderi pre nekoliko godina zahvaljujući eksplozivnom rastu bitkoina i drugih kriptovaluta sada se verovatno opet zadovoljno smeškaju.

Ali nisu jedini. Takvih ima i u Srbiji. Nisu baš milijarderi, ali su srećni vlasnici novčića ili više njih.

Kako je za Telegraf Biznis ispričao jedan ugledan profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, on poznaje čak četiri svoja studenta koji sigurno ovih dana zadovoljno trljaju ruke.

- Sećam se, te 2008. godine, razgovarali smo na tu temu, potpuno početnici u smislu informacija i funkcionisanja kritpovaluta. Bitkoin je tada vredeo manje od 1 dolara. Četvorica mojih studenata u to vreme kupili su po jedan novčić - priča nam profesor ne želeći da otkrije njihova imena, iz razumljvih razloga.

Jedan je, navodi, izgubio svoj digitalni novčanik, odnosno šifru za isti, dok za ostale kažu da su se snašli u različitim sferama, ali da im zarada od bitkoina nije primarno opredeljenje jer su i probali trgovinu bitkoinom iz radoznalosti.

Blizanci Vinklvos veruju da će bitkoin da nastavi da raste i da će se vinuti do 500.000 dolara u narednoj deceniji i nadmašiti zlato po vrednosti.

Bitkoin je danas dostigao rekod jer je porastao više od 170% od početka 2020. godine.

U jednom trenutku vredeo je juče 19.864,15 dolara, čime je oborio prethodni rekord postavljen 2017. godine.

U trenutku pisanja teksta trguje se na 19, 156 dolara.

- Bitkoin može da postigne i 25 puta veću vrednost od 19.000 dolara. Nijedna druga likvidna imovina u univerzumu ne može pouzdano da ponudi ovu veličinu asimetričnog isplate u narednoj deceniji - misle braća.

Kako navode, ta cifra će biti pola miliona dolara!

bitkoin

Foto: printscreen

Jednog dana, sve ćemo da kupujemo bitkoinom!

 

Neki ekonomski stručnjaci i analitičari dugi niz godina proučavaju tržište novca i prate svetske ekonomije, a jedan od njih je Maks Kajzerzagovornik bitkoina i sličnih kriptovaluta. On je u više navrata govorio da je bitkoin tu da "počisti nered" koji pravi tzv. fiat novac (od novčanica do kovanica), mada su mnogi drugi prilično skeptični prema digitalnom novčiću.

Predviđa se da će ova alternativna valuta rasti još više, dok dolar slabi. I on je uveren da će bitkoin naslediti zlato (zauzeti njegovo mesto), i da je on "crna rupa novca", koja usisava sve u sebe.

Mi smo ranije pitali Mlađena Merdovića koji je predsednik Bitkoin asocijacije Srbije, ali i jedan od pionira kada je reč o plaćanju kripto-valutama ovde, gde je bitkoin u vreme korone?

- Stabilnost bitkoina na početku pandemije je bila dosta poljuljana upravo zbog špekulantskih poslova, ali njegov oporavak uopšte nije bio neočekivan ljudima koji poznaju bitkoin, čemu on služi i koji se zalažu za popularizaciju ovog digitalnog čuvara vrednosti - navodi Merdović.

Za početak bitno je napomenuti da berzanski indeksi kao i cena zlata, nafte i drugi berzanski parametri vrlo često konvergiraju jedni s drugima ali vrlo malo ili ne uopšte sa bitkoinom i drugim kriptovalutama u mirnodopskim vremenima kad ne postoje pokazatelji nadolazeće ekonomske krize, napominje.

- Fundamentalna razlika u ograničenim resursima poput bitkoina i neograničenim (uslovno rečeno u ovom momentu) poput zlata ili nafte u toku krize donekle menja tu situaciju čime investitori mogu da odluče da smanje gubitke klasičnog berzanskog poslovanja “begom” u  bitkoin - rekao nam je naš sagovornik, i imao pravo. 

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    2. decembar 2020 | 13:00

    Keš je kralj svih valuta uvek bio i ostaće. Barem dok smo mi zivi

  • Mileta

    2. decembar 2020 | 13:57

    Dok god se kriptovaluta meri u dolarima to je priča za okretanje keša. Ko se razumije sigurno je dobro profitirao do danas.

  • Aca

    2. decembar 2020 | 12:59

    Taj rast i nagla padanja samo pokazuju koliko je to nesigurna stvar i investicija. Sa 16k padne na 4k pa onda naglo na 20k. Gore od kocke!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>