• 0

Žene u IT sektoru krive pandemiju za sporije napredovanje u karijeri i imaju dobar razlog za to

Uticaj pandemije bio je značajno drugačiji za žene

  • 0
posao, žena, laptop

Pixabay.com

Gotovo polovina žena koje rade u tehnologiji smatra da su efekti kovid-19 pandemije odložili njihovo napredovanje u karijeri, uprkos tome što sličan procenat smatra da će se preko potrebna jednakost polova verovatnije postići putem rada na daljinu.

To se navodi u novom izveštaju o ženama u tehnologiji kompanije Kasperski "Gde smo sada? Razumevanje evolucije žena u tehnologiji", u kome se ukazuje na to da skoro trećina žena koje rade u tehnološkoj industriji zaista prefiriraju da rade od kuće nego u kancelariji.

Sličan broj njih najefikasnije radi kada radi od kuće, a čak 33 odsto je otkrilo da imaju veću autonomiju kada ne rade u kancelariji.

Međutim, ukazano je i na to da je gotovo polovina žena koje rade u tehnologiji imala problema sa usklađivanjem poslovnog i porodičnog života od marta 2020. godine i da je to najistaknutije u Severnoj Americi, ali da predstavlja konzistentan svetski trend.

Zaključeno je da je uticaj pandemije bio značajno drugačiji za žene, tako da su neke žene bile zadovoljne većom fleksibilnošću i nemanju obaveze da putuju na posao i nazad kada rade od kuće, dok su se druge našle na ivici "pucanja".

U izveštaju o ženama u tehnologiji se navodi i da, iako je život u izolaciji viđen kao mogući pokretač dostizanja jednakih mogućnosti za polove na IT pozicija, još uvek postojeće društvene predrasude omele su ovaj potencijalni period promena u borbi za jednakost polova u industriji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>